Švicarska agencija tužila NSBiH: "Kentaro" traži 4,85 miliona eura

Sporni ugovor o TV pravima 2006. godine potpisali Milan Jelić i Iljo Dominković, ali nikada nije stupio na snagu • Rok za očitovanje 9. mart

 

 

Švicarska marketinška agencija “Kentaro” tužila je Općinskom sudu u Cirihu Nogometni savez BiH zbog nerealiziranog ugovora o TV pravima i zatražila odštetu u iznosu od 4.850.000 eura.

Nezvaničnu potvrdu ove informacije dobili smo u NSBiH. Naš izvor otkrio nam je da je obavještenje o tužbi stiglo i da je Savez dobio rok do 9. marta da se očituje o slučaju.

Švicarski advokat

– Savez će pred Sudom zastupati švicarski advokat Marko del Fabro (Marco), inače zastupnik agencije “Sportfive”. Na sastanku s njim naredne sedmice bit će dogovoreno na čemu će zasnivati odbranu – rekao nam je izvor iz NSBiH pod uvjetom anonimnosti.

Sporni ugovor s “Kentarom” 2006. godine potpisali su tadašnji predsjednik NSBiH, pokojni Milan Jelić te potpredsjednik Iljo Dominković. Ugovor se odnosio na prodaju TV prava domaćih utakmica reprezentacije BiH u periodu od 2010. do 2014.

Dvije godine poslije, Dominković, ovog puta u ulozi predsjednika, te tadašnji generalni sekretar Munib Ušanović potpisali su ugovor o prodaji TV prava za isti period s njemačkom agencijom “Sportfive”, koja je dugogodišnji partner Saveza.

Ovaj ugovor je na snazi, a iz NSBiH tvrde da je jedini važeći, jer sporni s “Kentarom” nikada nije protokolisan niti verificiran.

Prijeti stečaj

Hoće li to biti dovoljno švicarskom Sudu da odbije “Kentarovu” tužbu, teško je nagađati. Ono što se može zaključiti je da Savezu, ukoliko tužba švicarske kompanije bude uvažena, neće preostati ništa drugo nego da proglasi stečaj.

– Ako Sud prihvati “Kentarovu” tužbu, dva su moguća rješenja – da im platimo, što je, s obzirom na trenutno stanje u blagajni, a uzimajući u obzir podatak da je to mnogo više od našeg godišnjeg budžeta, teško izvodivo, ili da prihvatimo obavezu da ispoštujemo taj ugovor, što, onda, povlači za sobom problem sa “Sportfiveom” – dodao je naš sagovornik.

Dvojni ugovori

Dvojni ugovor nisu novost kada je riječ o NSBiH. Slična afera izbila je 2009., kada je potpisan sponzorski ugovor s “BH Telecomom”, dok je još važio ugovor s “Eronetom”, koji je najavio tužbu.

“Sportfive” se osigurao

Kada je 2008. NSBiH sklapao posao sa “Sportfiveom”, već je postojala naznaka mogućeg spora s “Kentarom” s obzirom na to da se, prema našim saznanjima, njemačka agencija dobro osigurala da ne trpi nikakvu štetu.

– Prema ugovoru, “Sportfive” od svake godišnje rate zadržava dio novca kao osiguranje u slučaju da “Kentaro” tuži i dobije Savez. Prošle godine “Sportfive” nije isplatio Savezu ugovorenih 250 hiljada eura – kaže naš izvor.


(Avaz)