Kisić selektor U20 selekcije, kreću kadetska i juniorska liga

Odlučeno je da trener selekcije do 20 godina, koja će biti domaćin Evropskog prvenstva B Divizije u Sarajevu, bude Đorđe Kisić, dogogodišnji iskusni strateg trebinjskog Leotara

Da je dolaskom Haruna Mahmutovića na mjesto generalnog sekretara postao Savez koji ima “glavu i rep”, KS BiH je potrvrdio i danas u Trebinju gdje je Upravni odbor održao redovnu sjednicu. Glavni zaključak krovnog tijela naše kuće košarke tiče se ulaganja u omladinski pogon, odnosno bazu iz koje će se narednih godina crpiti kadar za sve repezentativne selekcije.

Jedna od odluka je i da trener selekcije do 20 godina (U-20), koja će biti domaćin Evropskog prvenstva B Divizije u Sarajevu, bude Đorđe Kisić, dogogodišnji iskusni strateg trebinjskog Leotara.

Osim ove odluke, dogovoren je i početak Lige 6 u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji koja će se na prostoru cijele BiH igrati od marta ove godine, sa završnicom kao i u seniorskoj konkurenciji.

Upravni odbor zaključio je da d naredne takmičarske sezone (2011/12.) uvede pravilo da se u domaćem takmičenju, u svakom trenutku na parketu mora nalaziti igrač mlađi od 19 godina. Ovakav potez dodatno će animirati Škole košarke, pošto će klubovi biti primorani da u svojim redovima imaju najmanje dva ili tri igrača iz vlastitog omladinskog kadra.

Upravni odbor razmatrao je i aktuelna dešavanja u reprezentativnoj košarci, te zaključio da će seniorska A reprezentacija imati kvalitetne pripreme za “Eurobasket 2011” u Litvaniji.

Zalaganje čelnika Upravnog odbora i njihovo aktivnije uključivanje u problematiku bh. košarke dobar je znak početka ozdravljenja sporta koji je najuspješniji u istoriji BiH, a koji od države nije podržan kao što bi morao biti.


(SCsport)