Ðonlagić: Savez KSBiH je u ozbiljnjoj krizi, moramo hitno djelovati

Nedostaje prijeko potrebna potpora dr¾avnih institucija. Nedostatak jasne vizije, misije plana i programa

Image 

®eleæi da sutrašnja sjednica Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH u Mrkonjiæ-Gradu poluèi konkretne rezultate po buduænost ovog sporta, èlan ove organizacije Mirsad Ðonlagiæ uputio je kolegama analizu stanja, ali i prijedloge izlaska iz sadašnje situacije.

Definirati interese

– Košarka kao prosperitetan i još uspješan sport u BiH ima dugu tradiciju i dobru perspektivu. Meðutim, to ne znaèi da se mo¾e prenebregnuti èinjenica da se posljednji dogaðaji mogu i trebaju smatrati ozbiljnom krizom te da to istovremeno predstavlja poziv da se mora hitno djelovati ukoliko ¾elimo da vratimo košarci ono mjesto koje joj istinski pripada – ka¾e Ðonlagiæ.

Prema njegovim rijeèima, problemi se mogu podijeliti u nekoliko kategorija.

–  Prije svega, susrest æemo s organizacionim problemima. Evidentan je nedostatak jasne vizije, misije plana i programa, što u konaènici znaèi odsustvo definiranja interesa Saveza.

Unutrašnja organizacija Saveza predstavlja ozbiljan problem jer se veæ niz godina ne mijenja ništa na osavremenjavanju i prilagodbi organizacije stvarnim potrebama.
Moguæe rješenje je da se izvrši preustroj Saveza u skladu sa stvarnim potrebama, komunikacijskim potrebama s drugim savezima i konaèno sa FIBA-om.

Sve to podrazumijeva tehnièke pretpostavke korištenjem informacionih tehnologija, popravljanje imid¾a institucije i poboljšanje komunikacije sa javnošæu i konzumentima usluga Saveza, a to su prije svega klubovi, reprezentacije i slu¾bene osobe –  istièe Ðonlagiæ.

Nedostaje motiva

Naš sagovornik ne ¾eli bje¾ati od istine.

– Od najboljeg saveza utopili smo se u bezliènost. Neshvatljivo je da je u te¾im vremenima bilo više motiva, ¾elje, potpore i dobrih rezultata nego što je to sada prisutno. Jasno je da Savez nema ni minimalne uvjete niti neophodnu potporu dr¾avnih institucija, što je zaista veliki problem, i to predstavlja osnovni pravac djelovanja u buduæim aktivnostima – rijeèi su Ðonlagiæa.

Briga za mlade košarkaše

Ðonlagiæ, koji je odnedavno predsjednik Takmièarske komisije FIBA-e, èime je postao najviše pozicionirani bh. sportski radnik u meðunarodnim federacijama, naglašava potrebu brige za mlade igraèe.

– Moramo intenzivirati pozive igraèima koji su uzeli košarkaška dr¾avljanstva drugih zemalja da se vrate u BiH. Zatim, ukljuèiti afirmisane igraèe u reafirmaciju košarkaškog sporta u BiH, jaèati kult reprezentacije i sankcionisati one koji opstruiraju nastupe u dr¾avnom timu.

Trebamo uèiniti sve što je neophodno da se stvore normalni i neophodni uvjeti za kvalitetan nastup reprezentacije na završnici Evropskog prvenstva u Litvaniji – smatra Ðonlagiæ.

 

(Avaz)