DAVIS CUP: Aldin Šetkić izjednačio!

Aldin Šetkiæ je još jednom, po 5. put ove godine, slavio u singl meèu Davis Cupa i potvrdio da njegova igra vrijedi mnogo, mnogo više od zvaniènog ranka na ATP-listi. Dakle, današnja dva meèa su razvalila domaæine i to bi trebalo pokušati kapitalizirati.

Image

Šetkiæ – Machado 3:1

Šetkiæ je èetvrti set fenomenalno zapoèeo i ubrzo stigao do vodstva od 3:0, pa 5:0… Sve je okonèano nakon dva sata i 46 minuta. Sada smo opet tamo gdje smo bili na kraju prvog dana u Makedoniji i Estoniji. E, sad nema šale! Valjda æe nas napokon i domaæini malo ozbiljnije shvatiti. Portugalci su, od zvaniènika, preko igraèa i navijaèa ovu pobjedu veæ upisali i prièali o Svjetskoj skupini. Mislim da sada nemaju pojma šta im se dogaða!

Aldin odlièno igrao i u drugom setu. Došao je do ubjedljivog vodstava i na kraju set zakljuèio ostavivši protivnika na dva gema. U treæem setu se Machado probudio i smanjio na 2:1 (1:6).

Naš najbolje rangirani teniser i prvi reket bh. reprezentacije Aldin Šetkiæ sjano zapoèinje svoj duel u Portugalu, protiv 2. domaæe ploèe i 124. igraèa svijeta Rui Machada. Aldin je dobio prvi set sa 6:4 i pokazao da ova selekcija uistinu ima fenomenalan potencijal.

Deliæ – Gil 2:3

Na¾alost, peti set je, nakon 16 gemova, otišao na stranu domaæina. A naš teniser je bolje krenuo i prvi imao break viška. Amer je imao break priliku kod vodstav od 4:3 u petom… Velika šteta posebno za Amera Deliæa, koji je bio na pragu da svoj debi zaèini duelom i pobjedom za pamæenje. Ipak, i porazom u meè koji je trajao 4:51. Ovakav otpor Gilu na njegovom terenu i na zemlji znak je da se Deliæ sigurno vraæa u velikom stilu.

Sjajan razvoj dogaðaja u Portugalu! nakon ubjedljivog vodstva Gila, koji je dobio prva dva seta, naš Amer Deliæ pokazuje da u njemu ima još itekakve vatre i izjednaèava na 2:2. Èetvrti set je prelomio breakom u osmom gemu za vodstvo od 5:3, a onda to sigutno i priveo kraju. Bravo!

Treæi set je donio pravu borbenost i neizvjesnost, tako karakteristiènu za ovo takmièenje i radost za nas. Dakle, Gil je opet na poèetku imao break, ali je Deliæ set uspio dovesti do tiebreaka. Gil ima tri meè lopte, ali ih ne koristi, dok Deliæ tek 6. priliku pretvara u set, tj. uspijeva smanjiti zaostatak za Gilom na 1:2 i to u setu koji je otišao u 13. igru i okonèan nakon taèno 30 poena. Nadamo se da Amer ima snage za preokret – jer maratonci su njegova specijalnost.

Poèetak duela Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine i Portugala, u okviru 3. runde Druge skupine Evro-afrièke zone, protièe u znaku realnih oèekivanja. Frederico Gil, prvi reket domaæina i top 100 igraè, uspio je dobiti prva dva seta protiv naše 2. table Amera Deliæa, koji u ovom meèu debituje u dresu bh. reprezentacije. Prvi set je trajao 42 minuta, a domaæinu je pripao rezultatom 3:6. U drugom setu je naš predstavnik osvojio gem više. U oba seta je Gil napravio po jedan break i to mu je bilo dovoljno.

Inaèe, ovo je tek drugi Deliæev nastup nakon 14-mjeseène pauze, izazvane povredom. Prvi je bio u 1. kolu kvalifikacija za Otvoreno prvenstvo SAD.

Amer Deliæ – Frederico Gil 3:6, 4:6, 7:6(14), 6:3, 7:9
Aldin Šetkiæ – Rui Machado 6:4, 6:2, 1:6, 6:1


(tennis.ba)