Delić: Napokon ću zaigrati pod zastavom svoje domovine

Ne plašim se Portugalaca, rekao je Amer Deliæ pred debi za tenisku reprezentaciju BiH

Višesatni let iz SAD nije ostavio traga na Ameru Deliæu, teniseru koji oèekuje prvi nastup za reprezentaciju BiH u Dejvis kupu, Tuzlak je na aerodromu u Lisabonu bio nasmijan. Osim umora, nije osjeæao ni strah od Portugalaca, koji su veliki favoriti u duelu 3. kola II grupe Evro-afrièke zone Dejvis kupa.

Povratak u formu

– Iako nisam 14 mjeseci igrao turnire, navika na mijenjanje dana za noæ i stalnih putovanja ostala je ista. Portugalaca se ne plašim, zašto bih, poznajem oba njihova prva reketa, dobri su igraèi, ali daleko od toga da su nepobjedivi – govorio je Deliæ, kojeg smo susreli na aerodromu, a zatim i hotelu “Atlis”, gdje je smještena naša selekcija.

Igraè koji je prije tri godine zabilje¾io plasman na 60. poziciju svjetske ATP liste, ka¾e kako njegov nastup za dr¾avu u kojoj je roðen ne predstavlja iznenaðenje.

– Kontakt sa direktorom Teniskog saveza BiH Zlatkom Šošom uspostavio sam još 2006. godine. ®elja je postojala i prije, i tada, i nije se promijenila. U tom periodu imao sam obaveze prema SAD, jednostavno nisam imao obraza da samo odem, ipak sam tamo stekao svoj teniski rejting.

Sada više nemam tu vrstu moralne dileme, iz SAD sam dobio potrebne dozvole, i napokon æu zaigrati pod zastavom svoje domovine – govori teniser koji je zbog operacije koljena više od godinu van terena.

Nakon 14 mjeseci igrao je kvalifikacije za US Open, a prema rijeèima Deliæa, potpuno je spreman.

– Izgubio sam na US Openu, ali rezultat nije bio bitan, va¾no je da sam na terenu osjetio da imam snage, da mogu igrati bez ikakvih problema. Posljednjih osam mjeseci radio sam  izuzetno naporno, trenirao sam i sa Mardijem Fišom (Mardy Fish), D¾ejmsom Blejkom (James Blake), D¾onom Isnerom (John).

Skroman deèko

Koljeno se potpuno oporavilo, nadam se kako æu se brzo vratiti u formu od prije nekoliko godina – ka¾e Deliæ.

Iako prema uspjesima u karijeri zaslu¾uje epitet velike bh. teniske zvijezde, Amer je skroman i drag deèko, koji se nièim ne ¾eli isticati iznad svojih reprezentativnih kolega. Njegov dolazak u Portugal nije bio nièim uvjetovan, pa ni nastupom.

– Trenirat æu, a selektor Daver Vraniæ na terenu æe vidjeti da li smatra da mogu pomoæi. Va¾no je da sam tu, a ako budem odreðen za nastup, mogu obeæati samo da æu dati sve od sebe da savladam bilo kojeg protivnika – govori 27-godišnji teniser.

Voli igrati na zemlji

Iako je njegovo najjaèe oru¾je sna¾an servis, Amer ka¾e kako najviše voli igrati na zemlji.

– Mo¾da zvuèi èudno, ali dra¾e mi je igrati na zemlji nego na brzim podlogama. Servis mi poma¾e gdje god igram, no lakše je reternirati i boriti se za poene protivnika na sporijoj podlozi kakva je zemlja. Znam da su Portugalci specijalisti za zemljanu podlogu, ali mo¾emo ih iznenaditi.

Isner mi je prièao kako je igrao sa njihovim prvim reketom Frederikom ®ilom (Frederico Gil), upoznao me sa dobrim i lošim stranama Portugalca. Dejvis kup je jedno, a pojedinaèni turniri nešto sasvim drugo.

Neki igraèi potpuno se drugaèije ponašaju kao dio ekipe nego sami. Znam da u BiH vlada teniska euforija, atmosfera je izvrsna, to æe nam biti najjaèi adut protiv domaæina koji je realno favorit – smatra Deliæ.

Kompletirana reprezentacija

U poslijepodnevnim satima u hotel “Altis” stigla je kompletna teniska reprezentacija, predvoðena selektorom Daverom Vraniæem i direktorom TS BiH Zlatkom Šošom.

Pored Amera Deliæa, u kombinaciji za nastup protiv Portugala su prvi reket BiH Aldin Šetkiæ, zatim Ismar Gorèiæ, Damir D¾umhur, Franjo Raspudiæ i Tomislav Brkiæ.

 

(Avaz)