Kada legende postanu obični smrtnici

 Image

Stvarno je nekad bolje ne znati nego znati. Vec par godina mi se dize kosa na glavi na svaki spomen Sergeja Barbareza kao on je taj koji ce nas spasiti, on je taj koji moze napraviti mnogo za nas nogomet, on je gospodin-covjek, ovo ono..

Da se razumijemo, Barba je do sad svoj najveci doprinos dao tamo gdje je trebalo a to je na terenu. Valjao je ljudima u NS-u a valjali su i oni njemu, izmedju ostalog mu je sestra bila zaposlena u NS-u neko vrijeme i to je usluga koja se tesko zaboravlja. Barbin kult i status legende u kopackama je ostao nagrizen kada je nakon tekme s grcima u direktnom prenosu u Hayatovom dnevniku izbjegavao dati odgovore na Senadova direktna pitanja vezana za kriminal u NS-u. Ipak, ruka ruku mije, znao je to i Sergej i zato je shvatio da mu je pametnije da suti nego da neke stvari isplivaju na vidjelo. Sto je vise vremena prolazilo postalo nam je svima jasno da od Barbe nema nista, hvala ti care za sve sto si uradio na terenu ali ispao si pichic onda kada nam je bilo najpotrebnije i kada je bilo stvoreno zdravo tlo za rusenje NS-a. "Barba progovori, obraz nacije je u pitanju" je bio trans zbog kojeg je nas 5 privedeno i zbog kojeg je maltene svako "popio" po pendrek ko se te veceri nasao na sjevero-istoku Bilinog polja. Izpendrekani su oni koji su se kleli u Barbu i njegovu vjerodostojnost, oni koji su u njemu vidjeli spasioca jedne cijele generacije a na koncu i jedne cijele nacije ludom za nogometom. Za uzvrat smo dobili jedno "Ne znam ja, ja ne bih o imenima" i time je za sva vremena, barem po mom misljenju, ostavio gorak ukus u ustima svih nas te dvijehiljade i neke. Ostavio je i prostora za spekulacije, navodne afere vezane za prodaju utakmica u kojima se spominje navodni sveti trougao Pasalic-Baka-Barbarez u sto ja licno ne zelim da vjerujem mada se njegovo prebacivanje iz napada u zadnju liniju moze protumaciti na hiljade nacina.

Kad smo vec kod "legendi", imamo sada jos jednog na tapetu. Safet Susic, majstor lopte. Sto je Zidane bio pocetkom ovog vijeka to je bio Pape 80-ih. Svi smo se vjerovali u njega, na pocetku ovog cirkusa oko NS-a, u Papeta smo se kleli i u njemu, bas kao i u Barbi vidjeli nekog ko bi mogao biti rijesenje za nas nogomet jer, pobogu si, Pape je sa Platinijem "na ti", ima uticaj kod ljudi u UEFI i FIFI. Medjutim, Pape se oglusio na te pozive, cupao je razno-razne -spore sa zacelja turske lige, preko novina porucivao da maltene skoro nikako ne prati nas nogomet te da je u BiH samo ponekad za vrijeme godisnjeg odmora ali dzaba, mi smo opet vjerovali da je Pape ipak Pape i da je spremio kakav dobar "laznjak" kojim ce povaljati na guzicu ove iz NS-a. Medjutim, Pape dodje i za ovog svog stolovanja u repki nam fakat pokaza da on fakat nije pratio nas nogomet zadnjih 10-ak godina a to da mu sastav sastavlja Izvrsni odbor i novinari samo je jos jedna prica u koju ja ne zelim da vjerujem ali koji opet ne mogu skroz ni da odbacim. Papetova slava iz igrackih dana se polako topi i nestaje, nova generacija ne pamti njegove golove u dresu Tugoslavije nego ga pamte po smusenim izjavama i nejasnim taktickim zamislima.

Medju ove "ispuhale" legende bi mogao svrstati i Mesu Bazdarevica kao i njegov antagonistu Faruka Hadzibegica ali o njima premalo znam, radije cu se okrenuti novom treneru Dinama, Vahidu Halilhodzicu. Dosao je u Zagreb da spasi bracu Mamic i da od prosjecnog Dinama, napravi evropski Dinamo. Zelim mu puno srece u zamisljenom medjutim volio bih da se ne provaljuje po novinama kao sto su to ucinili gore navedeni mada bojim se da je prekasno. Kada, neko ko je vodio Obalu slonovace dodje da predvodi nikad losiji Dinamo i zato dobije 800 hiljada eura po sezoni, sebi dozvoli da u novinama kaze da nije tu radi para a prije sedam dana je odbio da uopste diskutuje mjesto selektora svoje zemlje za "mizernih 5 hiljada eura mjesecno" onda onaj gore spomenuti sjaj i status legende ne samo da izblijedi nego cak skroz nestane i ostane samo olupina i prica "bio jednom jedan u kojeg smo se kleli". 

Sta onda ostaje nama obicnim ljudima, u koga da vjerujemo, u koga da se kunemo? Ne sikirajmo se, sutra ce doci opet neki novi "igrac" koji ce nam pomutiti pamet i razum, neko ko zna koju ce "pritiskati dugmad" da bi svi mi dozivjeli ekstazu i povjerovali da je on neko sa druge planete. I tako sve dok nam se ne priblizi dovoljno blizu a kad nam se priblizi i svi vidimo njegove ljudske osobine i mane, tada cemo i o njemu lajati svasta i smatrati ga nedoraslim matorcem koji je znao igrati lopte ali kao trener ili kao covjek je nula.

Najbolje je drzati se sto dalje od njih, mirnije se spava i ljepse se sanja. Jos samo da nas hoce postediti svojih izjava pa ne moramo ni citati o njima osim onda kad dadnu gol, osvoje titulu ili potpisu kakav novi ugovor.

 

www.nogolopta.blogger.ba