Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci putuje u SAD

 

Dvostruki svjetski prvaci, Seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedeæoj odbojci u èetvrtak putuje na Svjetsko prvenstvo u sjedeæoj odbojci u SAD, gdje æe pokušati odbraniti titulu svjetskih prvaka osvojenu u Pekingu 2006. godine.

 Image

 

Naš najtrofejniji sportski kolektiv æe na Svjetskom prvenstvu u Edmond Oklahoma Cityju igrati u grupi s Kinom, SAD-om, Kanadom i Libijom.

Turnir se igra po novom sistemu bodovanja, tako da æe 23 reprezentacije koje uèestvuju (jedna reprezentacija odustala) biti podijeljene u èetiri grupe koje sadr¾e po jednog nosioca grupe, odnosno reprezentaciju s najviše osvojenih poena. BiH je trenutno vodeæa svjetska reprezentacija sa 608 osvojenih bodova.

Nakon poèetnog dijela turnira, najuspješnije reprezentacije æe biti podijeljene u dvije jakosne skupine od po šest reprezentacija koje æe nastaviti borbu za titulu svjetskih prvaka.

Predsjednik Saveza sjedeæe odbojke BiH Miralem Zuboviæ je kazao da æe u SAD-u biti odr¾ano do sada najkvalitetnije i najkompleksnije Svjetsko prvenstvo ikada, pa su našoj reprezentaciji bila potrebna izdašna finansijska sredstva da bi osigurali uèešæe.

“Za put i uèešæe nam je trebalo oko 140.000 KM. Na našu sreæu nadle¾ne institucije i dobronamjerni ljudi su nam pomogli na vrijeme tako da smo uspjeli obezbijediti neophodna sredstva”. 

Reprezentacija bit æe gost dobro organizovane bh. dijaspore u St. Louisu, dok æe na turniru imati podršku bh. Fanaticosa koji su najavili dolazak najmanje dva autobusa u Oklahoma City.

U odnosu na Svjetsko prvenstvo u Pekingu 2006. godine, naša reprezentacija je jaèa za èetiri mlada igraèa koji æe uz iskustvo veterana pokušati donijeti novi trofej u BiH.

Kapiten reprezentacije Sabahudin Delaliæ smatra da BiH mo¾e daleko dogurati jer kombinacija mladosti i iskustva se najèešæe pokazala uspješnom u sportu.

Šef struènog štaba Mirza Hrustemoviæ je najavio po¾rtvovanu borbu do samog kraja, dok za najozbiljnije protivnike smatra Iran, Egipat, Rusiju i Njemaèku, ali upozorava da i druge reprezentacije mogu iznenaditi.

Naši reprezentativci polaze u St. Louis u èetvrtak, gdje æe odraditi sedmodnevne pripreme za Svjetsko prvenstvo koje zvanièno poèinje 8. i završava 19. jula u Edmond Oklahoma Cityju.

(sarajevo-x.com)