Želi li FIFA spriječiti odlazak BiH u Južnu Afriku?

ImageNakon utakmice izmeðu Portugala i BiH odigrane u Lisabonu nastavlja se prièa o ¾elji èelnika FIFA-e da na Svjetskom prvenstvu gleda iskljuèivo reprezentacije sa velikim zvijezdama u svojim sastavima, poput naših protivnika sa Cristianom Ronaldom na èelu.

Portugal je dobro poèeo utakmicu, a bolja igra se isplatila nakon 31. minute golom Brune Alvesa. Nakon toga je naša reprezentacija preuzela inicijativu, i do kraja utakmice pogodila dvije preèke, stativu i imala još dvije odliène prilike preko Salihoviæa i D¾eke.

Prema pisanju hrvatskog internet portala Index.hr, Portugal nije izgledao kao ekipa koja pripada elitnom društvu u Ju¾noj Africi, ali za FIFA-u, Portugal jednostavno mora biti u Ju¾noj Africi i to zbog svjetskog branda Cristiana Ronalda, koji se smatra jednim od najboljih igraèa na kugli zemaljskoj.

Prije nekoliko sedmica predsjednik krovne svjetske fudbalske organizacije, Sepp Blatter "odao" se u jednom medijskom istupu: "Svjetsko nogometno prvenstvo bez najboljih igraèa svijeta Lionela Messija i Cristiana Ronalda ne bi imalo smisla, niti bi zapravo bilo zanimljivo". Blatter je rekao, a Argentina i Messi su se nekoliko dana kasnije kvalificirali. Sada se isto oèekuje i od Portugala, odnosno Cristiana Ronalda, piše Index.hr.

Nakon ovakvih Blatterovih izjava sudijske odluke od subote postaju shvatljivije. Svirao je Martin Atkinson ono što nikada ne bi u utakmicama engleske Premier Lige, a trojici naših igraèa pokazao je ¾ute kartone zbog kojih neæe moæi nastupiti u revanšu u Zenici. Tome još svakako treba dodati nekoliko prekršaja za Portugalce na samoj ivici 16-terca. Ne treba napominjati kakvi su šuteri Deco, Nani i Simao, iako nisu uspjeli realizovati nijedan od slobodnjaka.

Prvi korak prema raspletu koji je FIFA zacrtala, a to je odlazak Francuske, Portugala, Rusije i Grèke, napravljen je prije ¾rijeba parova bara¾a, kada je FIFA na èelu sa Blatterom odredila nosioce kako bi put "velikim" bio što lakši.

Sada je veæ sasvim jasno da FIFA u Ju¾noj Africi ne ¾eli gledati BiH, Irsku ili Sloveniju, ekipe bez zvijezda poput Ronalda, Henryja, Arshavina, koji su mamci za medije i sponzore i mašine za pravljenje novca. Nadamo se i vjerujemo da æe, uprkos svim podmetanjima, barem Zmajevi uspjeti pomrsiti raèune predodreðenim za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

sarajevo-x