BIH BOLJA OD BELGIJE

ImageBosna i Hercegovina je u Zenici bila bolja od selekcije Belgije rezultatom 82:77 i tako zabilje¾ila i drugu pobjedu u bara¾u za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine zabilje¾ila je i drugu pobjedu u dodatnom bara¾u za odlazak na Evropsko prvenstvo naredne godine u Poljskoj. Bh. reprezentativci su veèeras u Zenici bili bolji od Belgije rezultatom 82:77.

Belgija se zenièkoj publici pokazala u dobrom svijetlu, odnosno Axel Hervelle je to uèinio. Krilo madridskog Reala postiglo je 33 poena i imalo sedam skokova, te u veæem dijelu susreta praktièno sam nosio igru belgijske reprezentacije.

Prva èetvrtina protekla je u dominaciji gostiju, koji su bili gotovo pa nepogriješivi u šutu za dva i tri poena. U 7. minuti prednost gostujuæih košarkaša porasla je na zabrinjavajuæih plus deset, ali bh. košarkaši polako uspijevaju smanjiti prednost, pogotovo nakon što je Mensur Bajramoviæ u igru ubacio Ermina Jazvina.

U 13. minuti, nakon trojke Nihada Ðedoviæa BiH je povela, a na odmor nakon 20 minuta igre se otišlo pri prednošæu Belgije od jednog poena.

Bh. košarkaši su treæu èetvrtinu odigrali u velikom stilu i u tom periodu igre potpuno slomili Belgijance. Izabranici Mensura Bajramoviæa su tu dionicu susreta riješili u svoju korist rezultatom 26:16.

U zadnju èetvrtinu nešto bolje je ušla Belgija, koja je u posljednjih nekoliko minuta imala priliku da preokrene rezultat, ali izlaskom Mbenge i Hervellea iz igre zbog pet liènih grešaka belgijski napad je ostao bez prave snage, što su bh. košarkaši iskoristili i priveli susret kraju.

Najbolji u redovima BiH bio je Nihad Ðedoviæ sa 18 poena i sedam skokova, 13 poena ubacio je Ratko Varda, a po 10 èak èetiri bh. reprezentativca: Jovanoviæ, Opaèak, Jazvin i Bajramoviæ, koji je tome dodao i devet skokova.

sportsport.ba