"Kup pobjednika manjih entiteta"

ImageNa insistiranje Dodika, FIFA i UEFA ce osnovati novo takmicenje:

"Kup pobjednika manjih entiteta"

U cetvrtak 15. 1. 2009. godine, u nekakvoj novini "Glas" koja izlazi u RS-u , je ispaljena informacija da je FIFA dozvolila „reprezentaciji“ RS-a da odigrava sluzbene susrete. U ovom istom blitenu (pardon "novini") pise da se vec dogovaraju utakmice sa drugim „reprezentacijama“ poput (pazite dobro sada): Andaluzije, Katalonije, Baskije…

Ako i kada prosjecan gradjanin EU procita ovu vijest (zavisi da li ce biti mjesta u rubrikama "zanimljivosti") sigurno ce pomisliti: „…ma garant se neka nova drzava opet izdvojila iz Rusije…“Ipak, bolji poznavaoci geografsko-politickih desavanja ce sve jako brzo shvatiti. Shvatice recimo da se ne radi o drzavama nego o nekakvim regijama unutar postojecih drzava, koja bi eto zeljele da bude drzave, ali im ne daju Evropa i Svijet. Pa da bi se postigao kompromis tj. da narodi iz ovih regija ne pocnu pozivati na odgovornost svoje politicare radi nedovoljno sepraratisticko-nacionalisticke retorike, a sto bi mogao biti povod za kojekakve demonstracije, mitinge, peticije i ostala "spoontana desavanja naroda" koja bi uticala na stabilnost Evrope, FIFA je skontala sjajno rješenje krize : igrajte se medjusobno.
I tako ce ove regije koje nikada nece biti drzave igrati neko nepostojece fudbalsko prventsvo nepostojevih drzava skraceno nazvano kup FAFAJ (Fédération Antinternationale de Football Association de Jungle). I eto bruke evropskog nogometa.
Ali da bi ovo prvenstvo mogli i liciti na nesto ozbiljno ukazuje i cinjenica da se i nezavisna drzava Pescenica, samoprozvanog predsjednika Zeljka Malnara, zainteresirala za medjusobne susrete, postoji veliko interesovanje za sudjelovanje i od strane reprezentacija Gornji Karinici koju su vec ranije igrali susrete protiv euro regije "Lijevi jajnik". Doduse to nije bio nogometni susret nego turnir u klisu i truhloj kobili, ali njima je bilo bitano pojavljivanje na medjunarodnoj sceni, da bi se njiohovi stanovnici psjecali ako zitelji drzave , a ne nekakve regije ili ne daj Boze entiteta.
Dakle, nogometnim sladokuscima preostaje samo da sa nestrpljenjem ocekuju ove vrhunske sportske predstave, a koje ce nam ponuditi "fudbalski razmjevaci" iz RS-a. Jos kada se uzme u obzir da vecina klubova iz Evrope jedva pusta svoje dobro placene igrace cak na zvanicna okupljanja medjunarodno registovanih reprezentativnih utakmcia (prijateljske i kvalifikacione utakmice), sigurno da ce jedva docekati da svoje fudbalere puste na kojekakva kvazi-reprezentativna takmicenja. Ma jasta, ba. Jedva cekaju da im se fudbaleri povrijede na takvim teferic-turnirima i da im propadne ostvarenje internacionalne karijere. Ali, ko zna? Mozda je vama gospodo i debeli, procelavi 40-godisnji sanker iz lokalne birtije u kojoj redovno pijancite dovoljno dobar da obuce dres i zaigra na ovakvim tekmama. Ali vama nije bitan kvalitet, zapazen rezultat, pa cak ni fudbal. Vama je bitno da pokusate da i na ovaj nacin, preko fudbala, promovirate jednu ideju koja se nikad, ama bas nikada nece ostvariti.

BiH do groba

BHFpress