Zlatni odbojkaši idu u odbranu zlata iz Atine

Image

Trinaeste paraolimpijske igre, druga najveæa sportska manifestacija ove godine, bit æe sveèano otvorene 6. septembra na stadionu “Ptièije gnijezdo” u Pekingu. Igre æe trajati do 17. septembra, a uèestvovat æe više od 4.000 sportista iz 150 zemalja u 20 sportova.

BiH po 4. put

Bosna i Hercegovina æe po èetvrti put uèestvovati na Igrama. U Pekingu æe nas ovog puta predstavljati 15 sportista, i to reprezentacija u sjedeæoj odbojci, dvoje atletièara i jedan strijelac.

Najviše se oèekuje od odbojkaša, koji æe u Pekingu pokušati odbraniti zlato iz Atine od prije èetiri godine.

– Tri faze priprema, sve smo obavili u Fojnici, prošle su izvanredno. Imali smo potrebni mir i sve uslove za rad. Trenirali smo po tri puta, odnosno, šest sati dnevno. Odradili smo sve što smo planirali.

Nastup na Paraolimpijadi bit æe kruna èetverogodišnjeg rada. Nadam se da æemo se ponovo vratiti sa medaljom. Bit æe teško odbraniti zlato, ali vjerujem da æemo sigurno biti meðu prve tri reprezentacije – ka¾e selektor Mirza Hrustemoviæ.

Bosna i Hercegovina se nalazi u grupi A s Irakom, Rusijom i Kinom. U grupi B su Iran, Egipat, Brazil i Japan.

Prvi meè naša ekipa igra 7. septembra s Kinom, dan poslije protiv Iraka, a 10. septembra s Rusijom.

– Kina je na Svjetskom prvenstvu pokazala da je izrasla u velesilu. Prije toga se nikada nigdje nisu kvalificirali. Nisu za potcijeniti, pogotovo jer igraju na domaæem terenu i napredovali su za ove dvije godine.

Delaliæ nosi zastavu

Rusija je naš stari rival. Poznajemo se dobro. Bit æe to izjednaèen i te¾ak meè. Irak je autsajder u grupi, ali æe i on sigurno pru¾iti maksimum i morat æemo biti maksimalno oprezni. U drugoj grupi Iran nema adekvatnog rivala. Nadam se da æemo sa njima ponovo odluèivati o zlatnoj medalji – govori Hrustanoviæ.

Atletièarka D¾enita Klico nastupit æe 8. septembra u bacanju kugle, a D¾evad Pand¾iæ æe izaæi na borilište 15. septembra u bacanju kugle. Strijelac Izudin Husanoviæ nastupit æe 11. septembra.

Zastava BiH u Olimpijskom æe selu biti podignuta 5. septembra, a na ceremoniji otvaranja bajrak æe nositi kapiten reprezentacije u sjedeæoj odbojci Sabahudin Delaliæ.

Povratak bh. tima planiran je za 18. septembar.

Bh. paraolimpijci u Pekingu

Igraèi: Sabahudin Delaliæ, Esad Durmiševiæ, Ismet Godinjak, Safet Alibašiæ, D¾evad Hamziæ, Ermin Jusufoviæ, Hidajet Jusufoviæ, Zikret Mahmiæ, Adnan Manko, Asim Mediæ, Ejub Mehmedoviæ i Mirzet Duran. Treneri: Mirza Hrustemoviæ, Nevzet Aliæ i Abid Èišija.

Atletika

Takmièari D¾enita Klico i D¾evad Pand¾iæ. Trener: Nihad Bukviæ.

Streljaštvo

Takmièar: Izudin Husanoviæ. Trener: Ilijaz Crnica.

Predstavnici Paraolimpijskog komiteta BiH: Mustafa Demir, Hrvoje Rebiæ, Harun Drljeviæ, ljekar Damir Jaganjac. Tehnièko osoblje: Davorin Brdanoviæ i Almedin Osmanoviæ.

Helaæ jedini sudija

Meðunarodni odbojkaški sudija Senad Helaæ vodit æe meèeve u takmièenju u sjedeæoj odbojci. Ovo æe biti treæe Paraolimpijske igre na kojima æe uèestvovati. Na prethodnima je sudio dva polufinalna meèa i dva za bronzanu medalju.

– Nisam mogao suditi finale, jer je igrala naša reprezentacija. Nadam se da æe tako biti i ovog puta – rekao je Helaæ.

avaz