Najgori savez na svijetu

 

ImageBritanski Mail on Sunday objavio je ovoga vikenda reporta¾u novinara Marcusa Christensona o stanju u bh. nogometu. Èlanak pod naslovom Da li je ovo najgori NS na svijetu jasan je pokazatelj kako naš nogomet vide u Evropi.

Dakle, sretnu Novu godinu ¾elimo bosanskom nogometu, poèinje Christenson i nastavlja u istom, pomalo satiriènom stilu. Ne mo¾e biti gora nego što je to bila 2007, u kojoj je nastavljen niz utakmica bez pobjeda, utakmica u kojoj su najbolji igraèi bojkotovali reprezentaciju a generalni i sekretar za finansije optu¾eni za utaju poreza. Stoga se, nakon svega, postavlja samo jedno pitanje: da li je ovo najgore voðeni NS na svijetu (da,engleski i irski savezi su takoðer u utrci za tu titulu) i ima li uopšte nade za buduænost?

Neposredno prije Bo¾iæa, selektor Fuad Muzuroviæ je otpušten. Ništa èudno nema u toj odluci, s obzirom da je Bosna igrala jadno u kvalifikacijama za Euro 2008. Vrata su pokazana i trenerima mladih selekcija, Nikiæu i Kne¾eviæu, a objavljeno je da je otpušten i direktor reprezentacija Ahmed Pašaliæ. Pašaliæ je najkontroverznija figura u bosanskom nogometu i ironièno je i smiješno da je on svoju ostavku pojasnio moralnim razlozima.

Pašaliæa su optu¾ivali da je uzimao novac od igraèa i njihovih menad¾era da bi igrali za nacionalni tim. On je sve te optu¾be odbio, no bez sumnje je kako je upravo on glavni razlog zbog kojeg najbolji bosanski igraèi bojkotuju reprezentaciju od oktobra 2006. godine. Traèak nade Bosanci vide u izboru Mehe Kodre za selektora.

Èesto se ka¾e kako je, zbog pritiska medija, posao engleskog selektora najgori na svijetu, no to se ne mo¾e porediti s onim što, zbog politièke situacije, èeka Kodru u narednim danima. Najgore u NS je, meðutim, katastrofalan naèin na koji je on voðen. Postoje sumnje da ugovori o opremi i tv pravima nisu potpisani tako da na prvom mjestu bude interes saveza, nego pojedinaca koji su na njima radili.

Misteriozno, sef pun dokumenata nestao je tokom pljaèke prostorija NS-a, tako da su vlasti imale mnogo problema tokom istrage o kriminalu u ovoj kuæi. U narednim se danima oèekuje da se generalni i sekretar za finansije, Munib Ušanoviæ i Miodrag Kureš, oèituju o svojoj krivici za utaju poreza pred Sudom BiH. Spominje se suma od oko milion eura i tek treba da se vidi kako je taj novac trošen.

Dakle, ima li ikakve nade za bosanski nogomet? Ima, ukoliko se raèisti NS i da šansa mladim ljudima koji nisu kompromitirani. Bosna je zemlja koja stalno stvara talentirane nogometaše, poput Edina D¾eke, Veldina Muharemoviæa ili Miralema Pjaniæa i oni su snaga koja bi ih trebala odvesti do Svjetskog prvenstva 2010. godine.

Slobodna Bosna