Dvostruki prvak Balkana i putnik u Peking

ImageHamza Aliæ, najbolji bacaè kugle u Bosni i Hercegovini, i ove je godine meðu nominovanima za najboljeg sportistu naše zemlje.

Meðu 11 kandidata ¾iri je Aliæevo ime na širu listu uvrstio zahvaljujuæi nizu zapa¾enih rezultata na domaæoj i meðunarodnoj sceni. U 2007. godini najvrednija je zlatna medalja osvojena na mitingu u Baru, kada je rezultatom 20,09 metara osigurao i normu za nastup na Ljetnim olimpijskim igrama u Pekingu naredne godine. Dvostruki je prvak Balkana. Vlasnik je najsjajnijeg odlièja s Balkanskog dvoranskog prvenstva odr¾anog u Atini (19,90), te Balkanskog otvorenog prvenstva u Sofija (19,98). Atletièar Zenice bio je i drugoplasirani na Kupu Evrope "B" divizije u konkurenciji takmièara iz 14 zemalja. U bh. granicama je neprikosnoven, što potvrðuju i titule prvak naše zemlje u pojedinaènoj i ekipnoj konkurenciji. Aliæ je u godini koja je na isteku ubilje¾io i nastup na Svjetskom atletskom prvenstvu u Osaki.

"Èast mi je biti meðu kandidatima za najboljeg sportistu BiH. Ovo nije moja prva nominacija. I prethodnih godina zahvaljujuæi svojim rezultatima dobijao sam povjerenje ¾irija i uvjek sam se trudio da to i opravdam. Izbor sportiste godine uvijek mi je bio i dodatni podstrek i razlog da nastavim mariljivo trenirati. Sigurno je da svakom sportisti laska kada proèita svoje ime meðu onima koji su bili najuspješniji u godini kojoj se bli¾i kraj", rekao je Aliæ i dodao:

"Ovo je zaista bila moja najuspješnija godina u karijeri. Iako sam u Baru ostvario najbolji rezultat s hicem od 20,09, dvostruka balkanska titula svakako je nešto što mogu da posebno istaknem. Dugo sam maštao o duploj krunu u dvorani i na otvorenom, a ove godine san mi se konaèno ostvario."

Sedmi izbor najboljih sportista BiH tradicionalno organizuju "Nezavisne novine" u suorganizaciji s BHRT, a za 2007. godinu pod pokroviteljstvom predsjedavajuæeg Predsjedništva BiH ®eljka Komšiæa. Sveèano proglašenje pobjednika biæe odr¾ano u sarajevskom hotelu "Holiday Inn" 17. decembra u 20 sati, a izbor æe biti emitovan u direktnom prenosu na BHT 1, na zemaljskoj i satelitskoj mre¾i.

Lièna karta

IME: Hamza
PREZIME: Aliæ
MJESTO ROÐENJA: Srebrenica
DATUM ROÐENJA: 20. januara 1979. godineIZDVOJENO: Atletikom se poèeo baviti sa 16 godina u AK Zenica, èiji je i danas èlan. Od velikih uspjeha u karijeri izdvaja se bronzana medalja na Mediteranskim igrama, koju je osvojio u Almeriji 2005. godine
.

nezavisne