Reprezentacija BiH: veliki promet, mala zarada

ImageZa vrijeme kvalifikacija dr¾avni dres obuklo 50 igraèa, postignuto 16, a primljeno 22 gola uz osvojenih 13 bodova

Još jedno veliko takmièenje u fudbalu odr¾aæe se bez reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Naša seniorska reprezentacija završila je na èetvrtom mjestu od sedam reprezentacija Grupe C u kvalifikacijama za Euro 2008.

U 12 odigranih utakmica ostvarene su 4 pobjede, jedna neriješena utakmica i èak 7 poraza pri èemu je osvojeno 13 bodova.

Postigli smo 16, a primili 22 gola. Oba selektora su imala podjednak uèinak sa po 8 postignutih i 11 primljenih golova, stim da je Bla¾ Sliškoviæ vodio reprezentaciju na 4, a Fuad Muzuroviæ na 8 utakmica.

Bla¾eviæeva ekipa osvojila je tri boda, dok su preostalih 10 bodova osvojili izabranici Fuada Muzuroviæa.

Bosna i Hercegovina dijeli dvanaesto mjesto sa Maðarskom po broju primljen golova na kvalifikacijama, od ukupno 50 uèesnika.

Dijelimo 28. mjesto sa Gruzijom po broju postignutih pogodaka, ali to ne bi trebalo previše da nas muæi jer je jedna Holandija sa 15 postignutih (i 5 primljenih) golova otišla na Euro.

Usporedbe radi na kvalifikacijama za prošlo svjetsko prvenstvo u Njemaèkoj u 10 odigranih utakmica imali smo 16 bodova, postigli 12 a primili 9 golova uz èetiri pobjede, èetiri neriješena susreta i dva poraza.

Najbolji strijelac kvalifikacija za našu zemlju je Zvjezdan Misimoviæ koji se na listi strijelaca nalazi na 32. mjestu sa èetiri postignuta pogotka. Miške je proveo ukupno 982 minute na terenu.

Najbolji asistent je Mirko Hrgoviæ sa 3 asistencije u 793 minute i nalazi se na èetvrom mjestu po broju asistencija u kvalifikacijama za Euro 2008.

Ukupno smo imali 23 ¾uta kartona (1,92 po utakmici) i 3 crvena kartona u èemu smo vodeæi zajedno sa Albanijom i Andorom. Napravili smo ukupno 164 prekršaja.

Tokom kvalifikacija uputili smo 40 udaraca u okvir gola (3.33 po utakmici) i 42 pored gola (3,5).

Meðu onim smo reprezentacijama koje su napravile najmanje ofsajda, tj. 14 (1,17 po utakmici). Iza nas su samo Andora, San Marino i Farski otoci.

Izveli smo ukupno 51 korner ili 4,25 po utakmici, dok su npr. Španjolci izveli 110 kornera.

Dres reprezentacije je ukupno obuklo 50 igraèa, za vrijeme Sliškoviæa 27, a dok je kod Muzuroviæa dres sa dr¾avnim grbom nosilo 34 igraèa.

Na FIFA rang listi A selekcija naše zemlje dijeli 39. poziciju sa Maðarskom.

uefa/fifa/radiosarajevo