"Nemoguca misija ili vidimo se u Johanesburgu?"

ImageNasa reprezentacija je, po misljenju strucnjaka, izvukla relativno laku grupu. Spanija, Turska, Belgija, Armenija i Estonija bi znaci trebale predstavljati protivnike koje mi mozemo "preskociti" na putu do Johanesburga i prvog SP-a ikada na "crnom" kontinentu.

Spanija

Reprezentacija s kojom smo do sada igrali cetiri puta (dva remija i dva poraza, gol razlika 4-8). Spanci su skloni "rasprodaji bodova" medjutim uvijek se nadju na velikim fudbalskim smotrama. Nakon EP-a iduce godine gotovo je sigurno da ce promijeniti selektora Aragonesa koji je imao i jos uvijek ima problema sa disciplinom u trupi najvise zahvaljujuci svojoj tvrdoglavosti koja ih je zamalo kostala odlaska na EP.
Od starijih igraca treba spomenuti Casillasa, Puyola, Marchenu, Xavia, Joaqina, David Villu, Silvu te njima dodati nadolazece zvijezde poput Fabregasa, Sergio Ramosa, Iniestu, Jurada te Bojana Krkica. Ovo je ekipa koja je vec jednom nogom na SP-u. BiH svoju sansu protiv Spanije moze traziti na domacem terenu i to pod uslovom da se ponovi "Bilino polje" od prije par godina te da buduci selektor Spanije ne stigne posloziti kockice do utakmice sa nama.

Turska

Turska je jedina reprezentacija u grupi protiv koje imamo pozitivan omjer (dvije pobjede i jedan poraz, gol razlika 5-3). Fath Terim i njegovo kockanje sa odabirom golmana u susretu s nama ljetos nam je definitivno islo na ruku, postavio je na gol ltek oporavljenog Rustua koji nas je "pocastio" kiksom u 89. minuti na Kosevu. Nas poslijednji susret s turcima je bio prava uspavanka gdje se desilo ono sto se moglo i ocekivati prije susreta, turci jalovo napadaju mi se branimo dok ne primimo gol. Nakon sto ga primimo, mi se i dalje branimo i ne pokusavamo napasti jer Terimu i turcima treba pobjeda. Namjestaljka a lá Svedska-Danska prije tri godine na EP-u (Italija ispala zahvaljujuci nerijesenom susretu skandinavaca). Nadajmo se da ce ovog puta nama trebati pobjeda za odlazak na SP te da ce nam turci uzvratiti uslugu iz Istanbula. Emre, Basturk, Nihat, Tuncay, Hamit, Serhat, Emre Asik, Aurelio, Deniz Baris i kompanija su neki od igraca na koje ce Terim, ako "prezivi" EP na vreloj turskoj klupi, zasigurno ponovo pozvati u nacionalni tim dok bi veterani kao Hakan Sukur i Rustu Recber mogli nakon ljeta u zasluzenu fudbalsku penziju. Nase sanse u ovom dvomecu su dosta velike ako zaigramo agresivno i odlucno bas kao sto je to izgledalo protiv Norveske, Belgije i Spanije na Bilinom polju prije nekoliko godina.

Belgija

Brisel, najbosanskiji grad na planeti tog toplog martovskog dana prije dvije godine. 13 000 Bosanaca i Hercegovaca iz cijelog svijeta je napunilo skoro pola nekadasnjeg Heysela danas preimenovanog u stadion Kralja Boudvijna. Tezak poraz tog dana je bio odvratan i jak samar cijeloj naciji, 4-1 za domace i to unatoc cinjenici da smo poveli vec u prvoj minuti pogotkom Bajramovica. Iz navijackog aspekta mozemo reci da jedva cekamo da ponovo napunimo Heysel medjutim gledajuci snagu protivnika rado bi smo vidjeli nekog drugog u nasoj grupi od podmladjene Belgije, zeljne uspijeha. Jelle Van Damme, van Buyten, Kompany, Huysegems, Dembele uz iskusne Goora i Mpenzu su ekipa koja bi za godinu dana mogla biti neugodan protivnik i jacim reprezentacijama od nase. OPREZ!

Estonija

Tarmo Ruutili je novi selektor plavo-crnih nakon sto je danac Viggo Jensen odlucio da napusti kormilo Estonije nakon samo pola godine. Ruutili je trener FC Levadia iz Tallina, ekipe koja je u zadnje cetiri godine tri puta bila prvak Estonije. Zanimljiva je cinjenica da je Ruutiliju ovo drugi put da vodi selekciju Estonije, prvi put je bio selektor 1999/2000. kada je na mjestu selektora zamjenio Teitura Thordarsona. Tada je u deset utakmica ostvario skor od sest pobjeda, dvije nerijesene i dva poraza a jedan od poraza je bio onaj od BiH kada je Elvir Baljic postigao sve cetiri pogotka u Tallinu pred jedva hiljadu gledalaca.
Neki od igraca na koje treba obratiti paznju je Viikmae koji je bio jedini strijelac prije dvije godine u porazu nase repke u Tallinu, Oper, Kruglov i defenzivac Stepanov su "temelji" u taktickoj postavci koja podsjeca na skandinavski "catanaccio", 4-4-2, gdje se i na domacem terenu i u gostima sansa trazi u kontrama i u prekidima vjerovatno zato sto im odredjeni broj reprezentativaca igra u Skandi-ligama.

Armenija

Khachatryan, Arzumanyan, Arakelyan, Karamyan, Paschajyan i Manucharyan sigurno nisu imena od kojih se "drhti" medjutim putovanje "Bogu iza nogu" te nepoznati protivnici koji su u kvalifikacijama za EP otkinuli bodove Srbiji i Portugalu svakako da zasluzuju nase postovanje. OPREZ OPREZ OPREZ!!!
Iz navijackog aspekta Jerevan je jako privlacan, samo ga jos treba pronaci na karti…

BiH

Prica o NS-u je prezvakana tema, svi znamo ko je kriv sto nema rezultata medjutim svi cekamo da nam neko drugi rijesi ovaj problem. Necemo o tome ovdje nego cemo se osvrnuti na sanse nase reprezentacije ovakve kakva je trenutno sada u predstojecim kvalifikacijama. 12 bodova protiv Estonije i Armenije, po tri protiv Turske i Belgije daju zbir od 18 bodova koji bi, uz par kikseva Belgije i Turske, mogao biti dovoljan da se osigura drugo mjesto u grupi iza Spanije a poslije u barazu sta nam dragi Bog dadne. Da li smo u stanju da ovo ostvarimo ili ne, znacemo vec u septembru kada pocinje jos jedan kvalifikacioni ciklus (citaj: cirkus)..

 

BHF WEB TEAM