Inicijativa za spas bh. nogometa

ImageIzreka “na mladima svijet ostaje” nije smišljena bez razloga. Izgleda da æe se tom izrekom napokon poèeti voditi i Nogometni savez BiH, koji je najavio da æe u iduæoj sezoni, 2008./2009., omladinska liga biti potpuno rekonstruirana i naèinjena tako da æe kvaliteta moæi isplivati na površinu što dosad nije bio sluèaj.

Omladinski nogomet je prikrivena rak-rana bh. nogometa, više od šezdeset omladinskih sastava podijeljeno je u èetiri skupine što je uistinu previše, pogotovo jer u istom rangu igraju omladinci treæeligaša i premierligaša pa rezultati nerijetko budu izra¾eni dvoznamenkastom razlikom. U takvom sustavu mladi igraè jednostavno ne mo¾e doæi do izra¾aja, niti treneri mogu spoznati stvarne moguænosti svojih pulena, pa se dogaða da 18-godišnjaci prebacivanje u seniorsku momèad nerijetko doèekaju potpuno nespremno, izgube “kompas” i završe “nigdje”.

“Ligu æemo rekonstruirati jer ovakav sustav jednostavno ne mo¾e donijeti kvalitetu. Kakav æe biti sustav, još ne znamo, ali vjerojatno æemo napraviti jedinstvenu ligu s dvije skupine po osam klubova koji bi igrali èetverokru¾no”, kazao je prvi èovjek Saveza Iljo Dominkoviæ, koji je ostavio otvorenu moguænost da sustav bude drukèiji od navedenog. Nije poznato hoæe li samo premierligaši igrati u istom rangu ili æe im biti prikljuèen i pokoji prvoligaš ako ima kvalitetan omladinski pogon. Konaèna odluka i sustav trebali bi biti poznati do o¾ujka 2008. kada bi se na skupštini Saveza trebale i potvrditi izmjene u sustavu natjecanja omladinskih liga.

“Postojeæi sustav u tom sluèaju mogli bismo primijeniti na ni¾e rangove omladinskih liga”, dodao je Dominkoviæ.

Problem rekonstrukcije omladinskog nogometa nepravedno je zapostavljen, iako je jasno da o njemu umnogome ovisi sve – kvaliteta klubova, samim time i Premier lige, kvaliteta mladih i A reprezentacije… Rekonstrukcija omladinske lige mogla bi biti nagovještaj i rekonstrukcije Premier i dvije prve lige (rs-a i Federacije) koje nesumnjivo trebaju novi izgled.