Remi sa Crnom Gorom na Bilinom Polju, Prosinečki: “Imali smo više prilika od protivnika”

„A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je jučer na „Bilinom polju“ 0:0 u prijateljskom meču sa Crnom Gorom.

Prvih 17 minuta utakmice na terenu su proveli tri igrača koja su mnogo dala bh. fudbalu, Emir Spahić, Zvjezdan Misimović i Vedad Ibišević. Na ovaj način su se oprostili od dresa sa nacionalnim grbom, a prigodne poklone su im uručili predsjednik NS/FS BiH Elvedin Begić, generalni sekretar Jasmin Baković izvršni direktor sektora za sport Elmir Pilav.

Spahić je do ovog meča 93 puta nastupio „A“ tim i postigao 6 golova, Misimović je odigrao 83 i protivničke mreže je tresao 26 puta, dok je Ibišević odigrao meč manje, ali je postigao dva gola više.

U prvom periodu igre više prilika je imala reprezentacija Bosne i Hercegovine. Kapiten Edin Džeko u tri navrata iz povoljnih pozicija nije bio precizan, Miralem Pjanić je pogodio stativu, a dobru priliku je propustio i Kenan Kodro.

Prilika je bilo i u drugom poluvremenu, a prvu veliku je propustio Džeko u 69’ kada je ušao u protivnički kazneni prostor i iskosa sa lijeve strane šutirao pored gola. Samo minutu poslije pokušao je i Duljević iz slične pozicije, a golman Crne Gore Danijel Petković loptu izbacuje u korner.

Gosti su zaprijetili u 79’. Marko Janković je izveo slobodan udarac sa dvadesetak metara, ali je poslao loptu preko gola.

Do kraja utakmice nije bilo prilika i rezultat se nije mijenjao. Debi za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u ovom meču je upisao igrač Genka Bojan Nastić.

Nakon utakmice „A“ selekcija BiH i Crne Gore koja je završena bez golova, predstavnicima medija se obratio selektor Robert Prosinečki.

Šef stručnog štaba naše najbolje selekcije je izjavio:

„Oprostili smo se od tri velikana što je velika stvar. Oni su dali mnogo za bh. nogomet i drago nam je što smo bili dio ovoga. Što se tiče utakmice, sigurno da nije došla u najbolje vrijeme, ali nije bilo drugih termina. U prvom poluvremenu smo imali više šansi, dominirali smo. Sve u svemu, možemo biti zadovoljni jednim dijelom. Imamo prostora i vremena do Lige nacija i sigurno da ćemo još napredovati.“

Prosinečki je na pitanje novinara o nastupu Todorovića i Nastića rekao:

„Odigrali su dobro i dobili smo još jednu širinu u timu sa njima dvojicom. Možemo biti zadovoljni njihovim nastupima, dali su sve od sebe. Todorović je pravio mnogo problema protivniku u ofanzivi, a bio je i defanzivno dobar.“

Miralem Pjanić izrazio da mu je bila čast što je nastupao sa Misimovićem, Spahićem i Ibiševićem:

„Bila mi je izuzetna čast što sam igrao sa tim igračima. Oni su dali mnogo za ovu reprezentaciju.Ostavili su veliki trag u bh. nogometu i zaslužili su ovakav oproštaj. Imali smo mnogo šansi protiv Crne Gore, ali osjetio se umor. Sad na slijedi put u Južnu Koreju. Neće biti lako, ali na nama je da damo sve od sebe.“

Darko Todorović je izjavio:

„Srećan sam što sam nastupio sa igračima koje sam do sada imao priliku da gledam samo na TV-u. Osjećaj je fantastičan. Žao mi je što nismo pobijedili, ali možemo biti zadovoljni igrom.“

Reprezentativci Bosne i Hercegovine krenuli su danas sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Seul, letom preko Dohe.

Prije polaska selektor Robert Prosinečki je izjavio:

„Pred nama je dalek put na utakmicu gdje će priliku dobiti i neki igrači koji nisu sinoć igrali protiv Crne Gore. Možemo očekivati kvalitetnu utakmicu jer se Južna Koreja sprema za Svjetsko prvenstvo i to će biti kvalitetan test za nas. Juče smo imali nekoliko dobrih prilika koje nismo iskoristili, ali biće to dobro kada bude najpotrebnije. Uigravamo se, ulaze novi igrači. Vjerujem da ćemo biti dosta bolji kada počne Liga nacija.“

Prijateljska utakmica Južna Koreja-Bosna i Hercegovina biće odigrana u Jeonjuu u petak, 1. juna u 13:00 sati po centralnoevropskom vremenu. Meč će direktno prenositi FACE TV.

N/FS BIH / BHF PRESS