Odbijena žalba Rukometnog saveza BiH, Švicarska ide u baraž

Krovna kuća evropskog rukometa (EHF) odbila je žalbu Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine pa će selekcija Švicarske igrati baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2019. godine protiv Norveške.

Žalba je upućena nakon što je bh. reprezentativac Tomislav Nuić nastupio za našu selekciju iako njegovo ime nije bilo u zvaničnom zapisniku. Inače, BiH je taj meč dobila rezultatom 21:15.

Rukometni sud EHF-a je prvobitno donio odluku o registrovanju utakmice rezultatom 10:0 za Švicarsku, što također znači da BiH neće igrati u baražu.

Žalbeni sud se složio da odgovornost za zapisnik i potvrdu spiska igrača koji imaju pravo učestvovati u utakmici snose ovlaštene osobe u ime rukometnih saveza.

Ovlaštena osoba iz BiH je potpisivanjem zapisnika potvrdila tačnost spiska i tako je Rukometni savez BiH odgovoran za činjenicu da je u utakmici učestvovao igrač koji nije bio na spisku.

Rukometni savez BiH, prema pravnim propisima EHF-a, ima 21 dan roka za žalbu Arbitražnom sudu EHF-a.

Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Bilal Šuman bio je i više nego razočaran nakon odluke EHF da odbije žalbu RSBiH u slučaju Nuić:

– Ma ovo je žalosno. Žao mi je nas, igrača posebno. Trudimo se, borimo se, radimo, napravimo nešto u nemogućim uslovima i evo šta dobijemo. Šokiran sam i tužan. Tužno je poslije svega što smo napravili. Radimo, borimo se, iz ničega pokušavaš nešto da stvoriš onda se desi ovo. Ostao sam bez riječi, kaže Bilal Šuman i nastavlja:

– Sve ovo kako je ispalo je čudno. Dobijemo ih devet razlike i desi nam se ovo. To je kao 3:0 u fubalu ili 25 koševa razlike u košarci. Desi se ovo što se nije moglo zamisliti. U ovom saoppštenju EHF-a ima samo odgovornost saveza, a nigdje delegatove greške, koju je on samo priznao. Ima mnogo nelogičnih stvari u EHF-u. Desi se to da jedan Rhein Neckar Loewen igra Bundesligu i Ligu prvaka. Žao mi je nas svih, jer nismo zaslužili da igramo taj veliki meč. Imamo 21 dan za žalbu, treba ići do kraja, ali očito da se ne radi po pravilima. Taj delegat Repenšek nama je govorio da se ne brinemo da će sve biti uredu, ali ispade sasvim drugačije, ispade naša greška.

Klix/Oslobođenje