Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019: Pobjeda u Švicarskoj; Šuman: ”Veliko hvala momcima za ovu pobjedu”

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je pobjedom u St. Gallenu protiv domaće selekcije Švicarske održala nadu za plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj 2019. godine. Konačan rezultat je bio 21:24.

Iako smo bili oslabljeni u ovom susretu za neigranje Ivana Karačića, Nikolu Prcea i Senjamina Burića naša reprezentacija je obezbijedila pobjedu, te sada u Tuzli u subotu pred našim navijačima tražimo prolaz u baraž.

Krenuli smo veoma dobro u ovu utakmicu i golovima Vegara i Vranješa poveli 2:0 nakon čega smo držali tu prednost do 13. minute kada je Švicarska došla u prvo vodstvo na utakmici, bilo je 5:4. Ipak, u 17. minuti golom Vranješa došli smo u novo vodstvo 8:7 nakon čega su Švicarci napravili seriju 5:1 i poveli 12:9. Nakon toga naša reprezentacija do kraja prvog dijela pravi seriju 3:0 i na odmor se odlazi pri rezultatu 12:12.

Nakon uvodnih nekoliko minuta, domaćini su u 38. minuti došli do dva gola prednosti, bilo je 17:15, a tu prednost su držali do 45. minute kada je Marko Tarabochia pogodio sa sedam metara za izjednačenje rezultata, 18:18. Poslije neiskorištenog napada Švicarske odmah smo u sljedećem napadu preko Predragovića došli do vodstva 19:18 nakon čega su Vegar i Malinović dva puta pogodili stativu, a u 51. minuti Tarabochia je bio siguran sa sedam metara za plus dva naših rukometaša, 20:18.

Švicarci su više od deset minuta bili bez postignutog gola, a mi smo u 56. minuti susreta preko Tarabochije pogodili za vodstvo 21:18. Potom je Lier pogodio za 21:19, ali je Vegar uzvratio na drugoj strani da bi potom Maroš smanjio na 22:20.

Panić je potom bio siguran za 23:20 i tako smo ostvarili veliku pobjedu, te ćemo u Tuzli probati obezbijediti plasman u baraž.

Našu reprezentaciju je do pobjede vodio Vegar sa šest golova dok je Tarabochia dodao pet, a Burić je imao 17 odbrana. Na drugoj strani najbolji je bio Meister sa šest dok je Von Deschwanden dodao pet, a Portner je imao 14 odbrana.

Švicarska-BiH 21:24 (12:12)
Dvorana: Sporthalle Kreuzbleiche.
Gledalaca: 4.000.
Sudije: Jan Erik Leandersson i Mikaeld Lindroos (oba Finska).
Delegat: Klaus Dieter Convents (Belgija).

Sedmerci: Švicarska 2 (1), BiH 3 (2).
Isključenja: Švicarska 4 minute, BiH 10.

ŠVICARSKA: Winkler, Meister 6, Rubin 2, Lier 3, Delhees, Von Deschwanden 5, Portner (13 odbrana), Rothlisberger, Kuttel 4, Maros, Huwyler, Suter, Dahler, Geisser, Gerbl, Blatter. Selektor: Michael Suter.

BiH: Tatar, Ovčina 1, Perić, Mandić, Tarabochia 5, Vražalić 1, Panić 2, Burić (17 odbrana), Terzić 2, Toromanović 2, Ahmetašević, Vranješ 2, Malinović, Nuić, Predragović 2, Vegar 6. Selektor: Bilal Šuman.

Selektor Bosne i Hercegovine Bilal Šuman nakon susreta pohvalio je želju, volju i htijenje kod igrača, te im se zahvalio na ovoj veoma važnoj pobjedi.

– Mogu da čestitam momcima na ovome danas što su uradili, što su pokazali karakter, želju, volju i htijenje. Ovu utakmicu kompletnu smatram kao jedno poluvrijeme koje smo dobro odradili, rekao je Šuman te nastavio:

– Nadam se da ćemo dobre stvari nastaviti raditi, ove koje su bile manje dobre da ih popravimo i da dočekamo Švicarsku pred prepunim Mejdanom, da pokažemo istu ovakvu želju i još jednom bih nagradio momke sa jednim velikim hvala za sve što su uradili protiv Švicarske.

Oslobođenje