Okupila se ženska U18 reprezentacija u Sarajevu

Jučer se u Sarajevu okupila ženska juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja će od 5. do 13. avgusta nastupiti na Evropskom prvenstvu A divizije u mađarskom Šopronu.

Na prozivci pojavilo se 14 košarkašica, dok se preostalih šest sa spiska selektora Gorana Loje, nalazi na pripremama sa U20 reprezentacijom BiH, te će po završetku Evropskog prvenstva u Portugalu konkurisati za juniorsku reprezentaciju.

Selektor Goran Lojo iznio je plan priprema ženske U18 reprezentacije Bosne i Hercegovine.

– U Sarajevu boravimo do 19. jula, kada putujemo u Srbiju, gdje ćemo odigrati dvije trening utakmice protiv selekcije domaćina. Nakon Srbije nastavljamo put u Slavonski Brod, gdje imamo zakazane prijateljske utakmice sa selekcijom Hrvatske. Krajem jula se vraćamo u Sarajevo na nekoliko dana, a generalnu probu pred Evropsko prvenstvo imaćemo u Austriji protiv selekcije domaćina – rekao je Lojo, koji je prokomentarisao i grupu u kojoj se naša reprezentacija nalazi na Eurobasketu:

– Moram reći da nam žrijeb nije bio ni malo naklonjen. Nalazimo se u jako teškoj D grupi, zajedno sa Francuskom, koja je aktuelni juniorski prvak Evrope, Belgijom i Italijom. Naš primarni cilj ove godine biće opstanak u A diviziji. Imamo i mi kvalitetan roster, tu je čak devet igračica koje su prošle godine izborile plasman u elitnu diviziju. Uz dobre i kvalitetne pripreme i naporan rad, mislim da možemo izboriti zacrtani cilj.

Treba napomenuti da će u Šopronu Bosna i Hercegovina po prvi put u istoriji učestvovati na Evropskom juniorskom prvenstvu A divizije.

KS BIH