Kvalifikacije za EP 2018: Austrija bolja od BiH u Beču, BiH bez plasmana na Europsko prvenstvo

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati na Europsko prvenstvo budući da je u odlučujućem meču bolja bila selekcija Austrije rezultatom 34:32.

Austrija je imala prvi napad na utakmici, ali je Nebojša Grahovac ubilježio prvu odbranu poslije čega je dosuđen sedmerac za našu reprezentaciju. Ipak, Prce je pogodio stativu. Poslije toga, Austrija preko Božovića, Ziure i Bilyka pravi brzu seriju od 3:0, a u šestoj minuti Weber je pogodio za 5:2 da bi poslije toga naša reprezentacija napravila seriju od šest uzastopnih pogodaka i došla do vodstva 5:8.

Naša reprezentacija je čuvala prednost od tri gola prednosti do 23. minute susreta kada je Panić pogodio za 12:15 nakon čega su poljske sudije dosudile dva sedmerca za Austrijance uz diskutabilno isključenje za Malinovića, te se Austrija u 26. minuti vratila na 15:15.

Bilal Šuman je potom iskoristio minutu odmora poslije čega je Senjamin Burić pogodio za 15:16, a Nikola Prce je dobio isključenje od strane poljskih arbitara uz sedam metara za Austriju, ali je Nebojša Grahovac odbranio udarac Robertu Weberu. Nakon toga, rukometaš Magdeburga se iskupio za neiskorišteni sedmerac, a novi pogodak za našu reprezentaciju djelo je Senjamina Burića.

Dvadesetak sekundi do kraja, Austrija je imala napad, a Grahovac je odbranio udarac Bilyku, ali je poslije toga bespotrebno bacio loptu u ruke Austrijancima koji su preko Wagnera izjednačili rezultat na 17:17.

Drugo poluvrijeme naša reprezentacija otvara golovima Nuića i Terzića, ali se Austrija preko Bilyka u 36. minuti susreta vraća u igru, bilo je 20:20. Poslije toga pogodili su Panić i Zeiner, a onda je Pilipović odbranio udarac Paniću i Austrija je imala kontru preko Poschu, ali mu je Grahovac odbranio zicer, te je uslijedila serija naših reprezentativaca koji su preko Panića i Terzića došli do dva gola prednosti, bilo je 21:23.

Prednost od dva gola razlike naša reprezentacija je držala do 45. minute kada je Bilyk pogodio sa sedam metara za 25:25, a nakon toga uslijedila je crna rupa u našem nacionalnom timu.

Prvo je Ranftl prvim golom doveo Austriju u prvo vodstvo nakon 5:2, a potom je Bilal Šuman zatražio minutu odmora nakon čega smo napravili grešku u napadu što je iskoristio Božović i odveo domaćine do 27:25. Poslije je ponovo precizan bio Ranftl koji je tako kompletirao seriju Austrijanaca 5:0.

Njihovu seriju je prekinuo Terzić golom sa sedam metara, ali je onda uslijedila nova nevjerovatna serija tehničkih pogrešaka naše reprezentacije, te je Austrija u 50. minuti došla do pet golova prednosti, bilo je 31:26. Potom su pogodili Burić i Ovčina za mini seriju naše reprezentaciju koju je prekinuo Bilyk pogotkom sa sedam metara i tako praktički odveo Austriju na Europsko prvenstvo u Hrvatskoj sljedeće godine.

Austrijance je do pobjede vodio Bilyk sa osam golova dok je Weber dodao sedam, a Janko Božović je susret završio sa šest pogodaka. Pilipović je imao sedam, a Aleksić tri odbrane.

Na drugoj strani najbolji je bio Panić sa sedam pogodaka dok je Terzić dodao šest, a Predragović je susret završio sa pet golova. Ovčina je dodao četiri. Naši golmani Grahovac i Efendić su imali 12 odbrana, ali je to bilo nedovoljno za plasman na EURO.

Austrija-BiH 34:32 (17:17)
Dvorana: Albert Schultz Eishalle.
Gledalaca: 6.800.
Sudije: Marek Baranowski i Bogdan Lemanowicz (oba Poljska).

Isključenja: Austrija 8 minuta, BiH 16 minuta.
Sedmerci: Austrija 6 (5), BiH 6 (4).

AUSTRIJA: Aleksić (3 odbrane), Bauer, Bylik 8, Božović 6, Feichtinger, Frimmel 2, Jelinek, Neuhold, Pilipović (7 odbrana), Posch 1, Ranftl 1, Schofp, Wagner 1, Weber 7, Zeiner 4, Ziura 3. Selektor: Partekur Johanesson.

BiH: Grahovac (11 odbrana), Efendić (1 odbrana), Nuić 3, Ovčina 4, Čelica, Terzić 6, Prce 2, Vegar, Tarabochia, Karačić, Panić 7, Malinović, Predragović 5, Vranješ 1, S. Burić 3 i Toromanović 1. Selektor: Bilal Šuman.

Sport1.ba