Kvalifikacije za EURO 2018: Remi sa Mađarskom u drugoj utakmici

Bosna i Hercegovina i Mađarska podijelili su bodove odigravši 2:2 u vrlo zanimljivoj utakmici Grupe B kvalifikacionog turnira u Bakuu.

Bolje su u meč ušli futsaleri Mađarske. Napravili su nekoliko prilika pred golom Bosne i Hercegovine, ali je Stanislav Galić bio siguran i sačuvao je svoju mrežu. Na drugoj strani Bosna i Hercegovina se na početku odlučila za defanzivniju varijantu, te smo u prvih deset minuta vidjeli samo dvije ozbiljnije situacije pred golom Tota.

Na početku je Srđan Ivanković sa lijeve strane oštro poslao loptu ka sredini šesterca, ali tamo su svi kasnili, te je ona otišla u gol aut, da bi u 9. minutu opet Srđan Ivanković uposlio kapitena Mulahmetovića koji je probao petom da proslijedi loptu u mrežu, no i ova lopta odlazi pored stative Totovog gola.

U 11. minutu po jedna dobra prilika na obje strane. Šut Srđana Ivankovića je izblokiran, a onda je uslijedila kontra Horvata i Harniša. Ovaj prvi je uspio da se oslobodi Ivankovića, uposli Harniša koji je bio sam pred Galićem, no taj šut odlazi pored gola. Uzvratio je šutem Marijo Aladžić, ali njegov šut brani Tot.

Veliku šansu Mađari imaju u 12. minutu, no Galić i okvir gola i sada spriječavaju Mađare da dođu do pogotka. U drugom dijelu prvog poluvremena BiH se odlučila malo više prema naprijed da krene, te je to rezultatovalo i sa dvije dobre prilike u 14. minutu. Probao je Tomislav Bevanda, Tot paradom izbacio loptu u korner, a nakon akcije iz kornera probao je Srđan Ivanković, no Tot sada nogom brani.

Tri minute kasnije Mađari ponovo u dobrom napadu. Peter Nemet je probao sa lijeve strane, Stanislav Galić ponovo na mjestu. Veliku priliku 19. minutu ponovo propušta Harniš. Opet je ostao sam na drugoj stativi, šutirao, ali je Galić ponovo uspio da sačuva svoju mrežu netaknutom, pa se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0.

Samo dvije minute u nastavku bile su potrebne Mađarima da konačno savladaju Stanislava Galića. Marijo Aladžić je poslao kratak pas na centru, Norbert Horvat je presjekao i izašao sam na Galića koji ovaj put nije ništa mogao, pa su Mađari poveli sa 1:0. Odmah je to bio znak da se sa klupe digne rezervni golman Darko Milanović, i da se pokuša sa viškom napraviti prilika za gol. Već u prvom takvom napadu dugo su kombinovali Milanović i Bevanda tražeći rupu u mađarskoj odbrani, i našli su je. Lopta je došla do Dejana Pavlovića na stativi, ali nije imao dobar ugao, te je šutirao pored gola.

U 26. minutu pokušao je i sam Milanović. Tot je bio siguran. I u narednom napadu Mađari dupliraju prednost. Tot je bacio loptu, Srđan Ivanković nije najbolje odreagovao, samo je preglavao tu loptu za Zoltana Drota, koji se snalazi ispred Darka Milanovića i šalje loptu u mrežu za 2:0.

Igra sa “viškom” je donijela bolje napade Bosne i Hercegovine. Bili su tu stalno pred golom Tota, no nisu uspjevali da ga savladaju. Probali su i Mulahmetović i Aladžić, no Tot je nesavladiv. No, u 31. minutu kapitulirao je i Đula Tot. Dugo je trajala akcija BiH, Aladžić je pronašao na drugoj stativi kapitena Mulahmetovića, a ovaj konačno uspjeva da pogodi za 1:2.

Bosna i Hercegovina je definitivno bila bolja reprezentacija drugo poluvrijeme, i prava je šteta što su svojim greškama omogućili Mađarskoj da stigne do dva jefina pogotka. Na sve to nadovezao se i crveni karton Srđana Ivankovića u 35. minutu. Dobio je on žuti zbog prigovora sudiji, a zatim je aplaudirao na tu odluku što je sudiji Lars van Leuvenu iz Holandije bilo dovoljno da mu pokaže putu svlačionicu. Uspjela je BiH da se odbrani od igre sa igračem manje, a onda to kao da im je dalo krila i stižu do izjednačenja u 38. minutu. Dugo je trajao taj napad sa viškom, Tomo Bevanda je sa desne strane ostavio loptu u sredinu na šut Dejanu Pavloviću koji je posprema iza leđa Đule Tota za 2:2.

Ostao je do kraja taj rezultat, pa Mađari sada imaju tri boda, BiH jedan bod.

U drugoj utakmici domaćin kvalifikacionog turnira Azerbejdžan je bio bolji od Albanije sa 5:0 i tako sa 6 bodova se nalaze na prvom mjesto dok je Albanija posljednja bez bodova.

BIH – MAĐARSKA 2:2 (0:0)
Idman Saraji dvorana, Baku
Gledalaca: 200
Sudije: Lars Van Leuven (Holandija) i Borislav Kolev (Bugarska)
Strijelci: 0:1 Horvat 22, 0:2 Drot 26, 1:2 Mulahmetović 31, 2:2 Pavlović 38
Žuti kartoni:Bošković (BiH), Rabl (Mađarska)
Crveni karton: Srđan Ivanković 35

BiH: Galić, Pavlović, S.Ivanković, Markić, ALadžić, Milanović, Jokić, Pantić, Mulahmetović, I.Ivanković, Bevanda, Bošković, Jelić Selektor: Boro Matan
Mađarska: Tot, David, Horvat, Bita, Nemet, Matkovič, Klačšak, Komaromi, Trencšenji, Rabl, Harniš, Drot, Hošu, Gal Selektor: Sito Rivera

Posljednjeg dana kvalifikacionog turnira u Azrebejdžanu (11. aprila) BiH će se sastati sa Albanijom u 15:30 sati, dok će meč Mađarska-Azerbejdžan početi u 18:00.

Futsal Balkan/BHF PRESS