Bilal Šuman: ”Bit će novih igrača”

Rukometna seniorska reprezentacija BiH startovala je s dva poraza u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj.

U prvom kolu izabranici novog selektora Bilala Šumana poraženi su od Španije (21:30). U Valladolid smo otišli sa samo jednim treningom u kompletnom sastavu, jer su igrači imali obaveze u klubovima.

U drugoj utakmici nas je savladala Austrije (22:23) u Skenderiji, a nakon susreta, opći dojam je da smo pobijedili samo sebe. No, ništa još nije izgubljeno. Odigrana je tek trećina kvalifikacija i postoji još prilika za popravljanje situacije za naš tim.

Nakon što su se utisci slegli i glave ohladile, selektor Bilal Šuman je u razgovoru za službeni sajt Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine analizirao urađeno, najavio naredne akcije, igračke promjene…

– Ove dvije utakmice su nam pokazale gdje smo i šta nam je činiti ako želimo naprijed, a to nam je svima cilj. U prvoj utakmici sa Španijom 20 minuta je bilo veoma korektno i tu sam zadovoljan. U obje utakmice odbrana je imala zadovoljavajući nivo. Odlična je bila odbrana sa igračem manje, napad sa igračem manje je dosta dobro funkcionisao i nije bilo tehničkih grešaka.

Ne treba zanemariti podatak da smo 20 minuta u obje utakmice igrali s igračem manje. U tim okolnostima nismo došli u situaciju da protivnik postigne lagan gol. Znači, ostalo nam je da konstatujemo kako nam u ove dvije utakmice igra u napadu šest na šest još nije dostigla taj nivo na kojem želimo biti – kaže Šuman, koji je već analizirao obje utakmice, a naročito duel s Austrijom.

Upravo je realizacija ta na kojoj će selektor sa pomoćnicima i igračima najviše raditi u narednom periodu. Dosta stvari u tom segmentu morat će doživjeti „remont“.

– Realizacija šuteva naročito protiv Austrije nije bila na zadovoljavajućem nivou. Imali smo mnogo šansi, mnogo šuteva jedan na jedan počev od penala (po dva neiskorištena), protiv Austrije smo imali najmanje šest, sedam zicera jedan na jedan sa golmanom. Izgubili smo jedan razlike i znači to su finese gdje smo mogli naći taj jedan gol minusa, da li na penalima ili drugim zicerima. Da smo realizovali te zicere moglo je sve otići i na našu stranu.

Recimo, protiv Austrije vodimo 11:9 gdje naš golman tek u 27. minuti ima prvu odbranu, a austrijski čak devet. No, mi smo opet imali prednost i aktivan rezultat. Otvaranje drugog poluvremena nije bilo kako treba, opet počev od našeg napada. Austrijanci su potom vodili sa 19:16, pa su imali 21:19. Opet smo se vratili i preko Vražalića poveli sa 22:21. Kod neriješenog rezultata 22:22 minut i dvadeset sekundi do kraja Toromanović sam na liniji promašuje cijeli gol. Znači imali smo šansu da povedemo, pa bi Austrijanci morali ganjati rezultat, a i da su poentirali možda bi bilo vremena za još jedan napad.

To je međutim sport. Bilo je mnogo pozitivnih stvarih, a u isto vrijeme i loših, naročito igra u napadu šest na šest koju moramo popravititi. Mi smo ekipa koja može davati između 17 i 20 golova na pozicioni napad i da nađemo još tih šest do osam golova iz kontri i polukontri. Dali smo sedam golova Austriji iz kontre ili polukontre i to je zadovoljavajuće, ali svega 15 iz pozicionog napada. Na tome ćemo raditi kako bi izbjegli situaciju da jednog golmana pravimo na utakmici svjetskom klasom, a on to nije – ističe Šuman.

Naš tim naredne kvalifikacione utakmice igra u maju protiv Finske s kojima nas očekuje dvomeč. Selektor smatra da će biti dosta vremena da se neke stvari poprave, a one što funkcioniraju zadrže ili nadograde.

– U januaru naredne godine igramo dvije kontrolne utakmice protiv Makedonije, koja ide na Svjetsko prvenstvo, tako da će to biti za nas odličan test. Skupit ćemo se svi, ali ću voditi drugačiji sastav, imat će priliku da pokažu šta znaju i oni koji nisu dobili priliku u ove dvije prethodne utakmice. Bit će promjena, vjerujem da ćemo dobiti nove igrače kvalitete Vegara ili Nuića, kao što je bio sada slučaj.

Nakon Makedonije, imamo utakmicu u Beogradu protiv Saudijske Arabije i onda se vraćamo kući, gdje ćemo svi zajedno imati još desetak treninga. Tako ćemo iskoristiti taj januar da probamo neke nove momke, da možemo raditi na ovim stvarima za koje mislimo da su nam jako važne, naročito taj napad šest na šest, kojeg stalno ponavljam – govori Bilal Šuman.

Na pitanje kolike su nam sada šanse za odlazak na Evropsko prvenstvo, selektor odgovara:

– Opet je sve u našim rukama. Matematika je jasna, moramo imperativno pobijediti Fince u oba meča ako želimo na EURO. Istovremeno, Austrijanci igraju s mnogom boljom i kvalitetnijom Španijom. U maju možemo imati veoma lako situaciju da Španija ima osam bodova, mi četiri, Austrija i Finska po dva. Moglo bi se desiti da u zadnjem kolu Austrija i BiH u međusobnom duelu odlučuju o putniku na Evropsko prvenstvo, a takav scenarij smo očekivali i prije naše prve utakmice. U Austriji ćemo biti kao na domaćem terenu. Znači, pod moranje nam je da dva puta pobjedimo Finsku ako želimo nešto.

Selektor našeg državnog tima zadovoljan je i posjetom u dvorani „Mirza Delibašić“ u meču sa Austrijom, te je najavio da će reprezentacija BiH igrati i u Sarajevu, ali i u drugim gradovima.

– Znamo da je Skenderija velika dvorana, a u nedjelju je bilo preko 4.500 ljudi što je sasvim pristojno. Da je bila toliko važna odlučujuća utakmica koja nas vodi direktno na EP vjerujem da bi bila krcata. Mišljenja sam da reprezentacija treba igrati u Sarajevu zbog fasiliteta. Sarajevo ima Zetru koju smo punili protiv Danske, Skenderiju smo napunili već mnogo puta. Znam da možemo opet.

Znam da je u gradovima poput Tuzle, Zenice, Visokog, Goražda, Cazina…, gdje god da je reprezentacija igrala, posjeta bila fantastična. Naravno da će reprezentacija igrati i u drugim gradovima. Mislim da je bila pristojna posjeta protiv Austrije, jer to je kapacitet mnogih drugih dvorana. Publika je bila fantastična. Imali smo bodrenje, navijački duh, bilo je sve korektno, veoma sam zadovoljan s te strane. Jedino što je rezultat izostao, i zato nam može biti žao – govori Šuman.

Već 25. novembra slijedi nova akcija. Na Ilidži će se u hotelu „Hollywood“ okupiti reprezentacija lige, zatim selekcije U-18 i U16.   

– Bilo je već jedno okupljanje selekcija U-16 i U-18 gdje smo na jednom mjestu imali 62 igrača deset trenera. Nastavljamo s ovim radom i 25. novembra dolaze svi ti igrači plus reprezentacija lige. Bit će to ekspedicija od 90 igrača, osam trenera i dva profesora s fakulteta.

Iskoristit ćemo petak, subotu i nedjelju i imati zajednićke treninge. Svaka selekcija će imati po četiri treninga tako da na taj način nastavljamo raditi što smo zamislili. Sada imamo priliku vidjeti i igrače iz lige, a mislim da ima kvaliteta da neki već u januaru budu u A reprezentaciji – ističe Šuman.

Pitali smo selektora da li u svom notesu već ima neke igrače na koje ozbiljnije računa…

– Ima tu dosta interesantnih imena. Trebamo vidjeti Benjamina Čičkušića, Marija Pavlaka, golmana Damira Efendića, Kristijana Jarka koji je bio ovdje, ali nije dobio mnogo prilike… Ima dosta imena, spisak je od 27 igrača, testirat ćemo i njih kao i mlađe i naravno nadam se da će biti taj nivo da mogu igrati u A selekciji – dodaje Šuman.

Nakon pomenutih akcija, do utakmica sa Finskom bit će još jedno okupljanje najboljih bh. rukometaša.

– U aprilu je sedmica EHF-a gdje ćemo imati generalne pripreme za Finsku. Imamo materijal koji možemo koristiti, imamo plan kojeg trebamo realizirati i vjerujem da ćemo spremno dočekati maj i te važne utakmice sa Fincima – kaže na kraju Šuman.

RS BIH