Bilal Šuman: ”Donosimo novi sistem koji će dati rezultate”

Rukometni savez Bosne i Hercegovine na konferenciji za medije predstavio je novog selektora seniorske reprezentacije Bilala Šumana.

Bilal Šuman je deveti po redu selektor rukometne reprezentacije BiH. Član je stručnog štaba danskog Koldinga, a jednoglasno je izabran za novog selektora.

Na početku konferencije za medije prisutnima se obratio generalni sekretar Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Smajo Karačić koji je predstavio novog selektora. Potom se obratio i Bilal Šuman koji je predstavio sistem koji će unijeti u Savez.

“Radi se o pet selekcija (U16, U18, U21, selekcija igrača iz Premijer lige koja se treba formirati i A selekcija). Želimo proširiti broj igrača od 28 do 30, želimo napraviti zdravu konkurenciju i plasirati se na velika takmičenja. Mislim da BiH u narednom periodu može izboriti plasman na veliko takmičenje. Pozvat ću 14 igrača koji su tu bili ranije, ali i one koji nisu bili tu, oni će se pridružiti trenutnom kosturu ekipe. Želim totalnu sportsku reformu na ovom planu. Želimo pratiti sve omladinske selekcije od 16 do 21 godinu. Tražit ćemo da ti igrači budu obrazovani ljudi i kompletne ličnosti, a ne samo sportisti”, kazao je Šuman.

Novi selektor želi organizirati što češća okupljanja omladinskih selekcija koje će igrati turnire sa zemljama iz Skandinavije.

“Želimo praviti profesionalan i odgovoran te konstantan tim. Želimo da se svako osjeća dijelom ekipe kako bismo napravili respektabilan tim za ono što nam dolazi. Planiramo minimalno pet puta godišnje okupljati omladinske selekcije i dogovarati utakmice sa omladinskim selekcijama skandinavskih zemalja. Želimo stvoriti novu rukometnu kulturu gdje ćemo pokušati raditi sa svim igračima i napraviti veliku bazu podataka gdje ćemo uvezati sve selekcije. Sve utakmice i treninzi moraju biti analizirani. Odrastao sam u rukometnom svijetu Danske i to je sistem koji koriste skandinavske zemlje. Ovo što ćemo primijeniti dat će rezultat”, poručuje Šuman.

Pažnja će se posvetiti i edukaciji trenera, kao i osnivanju akademije za igrače.

“Važna je edukacija trenera i uskoro će čelnici našeg Saveza potpisati saradnju sa Evropskom rukometnom federacijom (EHF). U dogovoru sa evropskom zajednicom i Koldingom želimo osnovati akademiju za mlade igrače”, kaže Šuman.

Govoreći o novcu, Šuman kaže da će naš Savez imati pomoć zbog njegovih poznanstava.

“Novac je pokretač svega. Sa kontaktima koje posjedujem sva ta okupljanja će biti na trošak Rukometnog saveza Danske, kluba Kolding ili nekog drugog izvora”, kazao je selektor.

Na pitanje o šansama za plasman na Evropsko prvenstvo 2018. godine, Šuman odgovara: “U grupi smo sa Španijom, Austrijom i Finskom. Važno je da od ovog dana ulazimo sa ogromnim respektom prema svakoj ekipi. Želimo jak kolektiv. Mi još uvijek nemamo kalibar igrača kao što su Duvnjak, Hansen ili Karabatić, ali zato moramo graditi jak kolektiv, želju, volju i htijenje. Najveća borba će biti između nas i Austrije u kojoj 80 posto igrača reprezentacije igra u Bundesligi. Svaki gol će bitno utjecati na to da li ćemo ići na Evropsko prvenstvo 2018. ili ne”.

Selektor sa sobom dovodi i kompletan novi stručni štab.

“U stručnom štabu moj prvi saradnik će biti Zdenko Grbavac, trener Izviđača iz Ljubuškog. Tu će biti i Bojan Jolić koji će biti odgovoran za sve selekcije. Imat ćemo i kondicionog trenera koji će biti zadužen za omladinske selekcije, potom novog masera i fizioterapeuta te ljekara koji je već tu”, kazao je Šuman.

Šuman je za bh. reprezentaciju odigrao 32 utakmice, a postigao je 124 gola. U karijeri je nastupao za Pelister iz Bitolja (Makedonija), Barakaldo Bilbao (Španija) i danske klubove Aarhus i Kolding. Bilal bi trebao biti karika koja nedostaje reprezentaciji.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Hrvatskoj počinju 2. i 3. novembra kada naš tim igra u gostima protiv Španije. Kvalifikacije završavaju 17. i 18. juna utakmicom protiv Austrije.

Klix