Košarkaši okončali prvi dio priprema u Tuzli, ujutro putuju za Sloveniju

Večerašnjim treningom bh. košarkaška reprezentacija okončala je prvi dio priprema za kvalifikacije za EuroBasket 2016. 

Ujutro bh. košarkaši putuju na turnir u Sloveniju, gdje je predviđeno da im se pridruže NBA igrači Mirza Teletović i Jusuf Nurkić.

“Moram izraziti zadovoljstvo stručnim štabom i momcima koji su se odazvali. Došli su maksimalno spremni i napravili su sjajnu atmosferu“, naveo je selektor Damir Mulaomerović.

Upitan za odustajanje Alexa Renfroa, Mulaomerović je odgovorio da je bio nefer i nekorektan moment, koji će vjerovatno poremetiti planove u reprezentaciji, jer je Renfroe trebao biti titularni playmaker.

“No, vjerujem u ove momke. Tu su Nemanja Gordić, Adi Zahiragić i Amar Gegić, a i Džananu Musi ću dati nekoliko minuta na toj poziciji. Ne bih kukao, jer su ovi momci budućnost naše košarke. Uz Teletovića i Nurkića, uklopit ćemo se, da i oni preuzmu svoju ulogu. Tada ćemo se kompletirati. Ostaje nam i puno i malo vremena, ali ja sam optimista i naše je da damo svoj maksimum“, smatra Mulaomerović.

Musa je izjavio da se brzo uklopio i da je naporno radio, te da je sa selektorom razgovarao o svojoj poziciji, a minute na parketu iskoristit će, obećava, na najbolji mogući način.

Nemanja Gordić ističe da je zadovoljan dosadašnjim tokom priprema i da je zatekao mlade, nasmijane momke željne rada.

Elmedin Kikanović također navodi da je atmosfera u reprezentaciji na visokom nivou, te da su zasad ostvareni svi planovi. “Motivirani smo i spremni za najveće napore, a radili smo taktičko uigravanje i kondicione pripreme. Sutra idemo na turnir u Sloveniju. Što se tiče kvalifikacionih utakmica, grupa je nezgodna. Manji broj ekipa znači da nemate pravo na grešku. Morat ćemo dva puta pobijediti Švedsku i tražiti šansu protiv Rusije. Inače, Rusija nastupa u svom najjačem sastavu, a Šveđani igraju sa četiri niska igrača. Nadamo se da će nas povrede zaobići, a kada se kompletiramo, možemo mnogo postići“, izjavio je Kikanović.

Bh. košarkaši se 20. avgusta vraćaju na nastavak priprema u Tuzlu, a zatim odlaze u Rusiju gdje će igrati 31. avgusta. Tri dana poslije igraju protiv Švedske u Sarajevu, a 10. septembra dočekuju Rusiju u Tuzli, dok 14. igraju uzvratnu utakmicu protiv Šveđana u Štokholmu.

Anadolija/BHF PRESS