U-16 reprezentacija pobjednik memorijalnog turnira ”Josip Katalinski – Škija”

„U-16“ reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas na stadionu „Grbavica“ u Sarajevu Makedoniju sa 2:0 u finalnom susretu turnira „Josip Katalinski Škija.

U 2’ bh tim je imao odličnu priliku kada je u kazneni prostor Makedonaca sa lijeve strane ušao Omerović i šutirao pored gola.

Naši reprezentativci do prednosti su došli u 21’. Šikanjić se oslobodio čuvara i sa osam metara prizemnim udarcem uz samu stativu savladao golmana Ziberija. Reprezentacija BiH je nakon gola nastavila da stvara šanse, ali je šut Agovića sa distance makedonski golman izbacio u korner, dok je pokušaj Šikanjića završio na prečki.

U finišu prvog dijela igre i Makedonija je stvorila izglednu priliku, ali je Mijović na vrijeme intervenisao ispred Kolevskog.

Igrao se 54’ kada je Bosna i Hercegovina udvostručila predsnost preko Hasanovića. Šutiarao je on sa 16 metara, a golman Ziberi nije imao nikakve šanse da spriječi ulazak lopte u mrežu.

Do kraja meča rezultat se nije mijenjao.

Trener asistent u bh timu Damjan Ratković poslije osvajanja turnira je rekao: „Srećan sam zbog ove pobjede. Momci su pokazali napredak u odnosu na jučerašnju utakmicu. Svima smo dali šansu i igrači su je iskorostili. Nećemo se ovim zadovoljiti, nastavljamo sa radom i do kvalifikacija ćemo biti još bolji tim.“

U susretu za treće mjesto reprezentacija Beograda pobijedila je selekciju Sarajeva i Istočnog Sarajeva sa 5:2. Dva gola za pobjednički tim postigao je Nović, dok su se po jednom u listu strijelaca upisali Šehapi, Gavrić i Marković. Golove za Sarajevo i Istočno Sarajevo postigli su Šehić i Osmanović.

Prije početka današnjih utakmica rukovodstvo NS/FS BiH i delegacije svih učesnika turnira posjetili su grob pokojnog Josipa Katalinskog.

Nakon finalne utakmice uslijedila je ceremonija proglaženja pobjednika, a pehare igračima uručili su dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, supruga pokojnog Škije Jasna Katalinski, direktor FK „Željezničar“ Mirsad Šiljak, bivši igrač Željezničara Enver Hadžiabdić i tehnički direktor NS/FS BiH Denijal Pirić.

Za fudbalera koji igrom najviše podsjeća na Josipa Katalinskog proglašen je Amar Lukovac iz selekcije BiH.

Bosna i Hercegovina-Makedonija 2:0 (1:0)
Stadion: „Grbavica“, Sarajevo.
Sudija: Husein Terzić (Travnik).
Pomoćnici: Enes Đozić, Haris Baković (Sarajevo).
4. sudija: Haris Kaljanac (Sarajevo).

Strijelci: 1:0 Milan Šikanjić (21’), 2:0 Ahmed Hasanović (54’).

Bosna i Hercegovina: Nikola Mijović, Armin Imamović, Stefan Santrač, Amar Lukovac, Novica Elek, Đani Salčin, Milan Šikanjić, Eldin Omerović, Anes Agović, Haris Kolar, Rijad Sadiku. Igrali su još: Ahmed Hasanović, Marko Martinović, Sudo Behram, Enio Zelić, Alen Nuhanović, Kenan Dervišagić, Elvir Duraković, Filip Svjetlanović, Stefan Vasiljević, Miladin Piljunović, Teo Erceg. Selektor: Sakib Malkočević.

Makedonija: Malik Ziberi, Bojan Kolevski, Enis Fazlagić, Kristijan Dodevski, Altin Sefo, Ensar Ljuma, David Stojkov, Stefan Koleski, Viktor Rizankovski, Sait Bitiki, Besir Ramadani. Igrali su još: Bojan Jakimovski, Luka Trajkovski, Musa Memedovski, Zoran Ivanovski, Nikola Spasov, Stefan Simonovski, Luka Nakov, Vasil Krstev, Aleksandar Gorgieski.Selektor: Dobrinko Ilievski.

N/FS BIH