Kvalifikacije za SP 2017: Rukometaši se okupili u Lukavcu

Uoči početka novih kvalifikacija za SP, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine doputovala je jučer u Lukavac, gdje će boraviti do prve utakmice, koju naši rukometaši u srijedu igraju protiv selekcije Slovačke.

Prema riječima selektora Dragana Markovića, ˝puni gas do daske˝ daju danas u poslijepodnevnim satima, kada će ekipa biti kompletna. Prvi trening su imali jučer u tuzlanskom Kulturnom, sportskom, privrednom centru ˝Mejdan˝, gdje će igrati i utakmicu, ali zbog rasporeda i kašnjenja aviona, danas će im se pridružiti još trojica igrača.

“Maksimalno ćemo se koncentrirati na utakmicu i idemo ka cilju. Prvu utakmicu igramo sa izuzetno teškim protivnikom, ali ranije smo se izdigli iznad evropskog prosjeka. Da možemo kiksnuti kao i sve velike ekipe, možemo i to nije isključeno, ali imajući u vidu sastav koji se odazvao, pod uslovom da svi igrači budu zdravi, mislim da neće biti problema. Ne sumnjam u dobar rezultat”, izjavio je Marković.

Selektor Marković dodao je da su trenutno svi igrači u dobrom zdravstvenom stanju, iako uvijek iz klubova u kojim igraju u reprezentaciju dolaze ˝roviti˝.

˝Povrijeđenih nema, a bitno je i da je sve manje onih uvrijeđenih, kojih je nekada bilo puno više. Najvažnije je da je okosnica reprezentacije zdrava, a to su momci koji nose igru. Postali smo brend u državi, iako to neki pokušavaju da razvale na sve moguće načine. Ne sumnjam u podršku publike u Mejdanu, jer narod zna da ćemo izginuti za svaku loptu˝, naglasio je Marković.

Josip Perić ističe da je atmosfera u reprezentaciji odlična i da se, iako su Slovaci dobra ekipa, bh. rukometaši nadaju pobjedi.

˝Mi smo na našem terenu i uz našu publiku mislim da utakmica ne bi trebala doći u pitanje˝, smatra Perić.

Našim rukometašima nisu poznati protivnički igrači, ali ističu da će se potruditi u vezi sa pripremama.

“Meni je ovo drugi put da igramo u Mejdanu pred mojom publikom. Očekujem i nadam se pozitivnom rezultatu, koji bi bio motiv da idemo dalje i iz utakmice u utakmicu igramo bolje. Iskreno, ne poznajem igrače Slovačke, ali se nadam da ćemo se dobro pripremiti uz videoisječke, da ćemo dobro iskombinovati odbranu i napad i da ćemo ispuniti sve selektorova očekivanja i zadatke”, izjavio je Alen Ovčina.

Podsjećamo, osim Slovačke, u našoj grupi su još i reprezentacije Kosova i Litvanije.

Prvi meč kvalifikacija reprezentacija Bosne i Hercegovine igra 4. novembra protiv Slovačke u Tuzli, a 8. novembra igra protv Litvanije u Kaunasu.

Spisak igrača na koje računa selektor Marković u predstojeće dvije utakmice:- golmani: Mario Blažević (Borac M:tel), Benjamin Burić (Gorenje, Slovenija)- lijeva krila: Alen Ovčina (Vogošća), Hariz Begić (Konjuh)- desna krila: Anes Bečić (Vogošća), Muhamed Zulfić (Dinamo Bukurešt, Rumunija)- lijevi bekovi: Nikola Prce (Azoty, Poljska), Ivan Milas (Geardia, Poljska), Mirsad Terzić (MVM Veszprem, Mađarska)- srednji bekovi: Ivan Karačić (Baia Mare, Rumunija), Josip Perić (Qatar SC, Katar), Marko Tarabochia (Wisla Plock, Poljska), Goran Daničić (Prijedor)- desni bekovi: Dejan Malinović (Creteil, Francuska), Kosta Savić (Selestat, Francuska), Marko Panić (Chambery, Francuska)- pivoti: Senjamin Burić (Gorenje, Slovenija) i Vladimir Vranješ (Pick Szeged, Mađarska)

FENA/AA/BHF PRESS