Reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci jurišaju na deveto evropsko zlato

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci od 30. septembra do 8.oktobra u njemačkom Warendorfu jurišat će na deveti uzastopni naslov najbolje ekipe na Starom kontinentu.

Predsjednik Saveza sjedeće odbojke Bosna i Hercegovine Miralem Zubović na pres konferenciji kazao je da je i ovog puta cilj naše ekipe odbrana naslova evropskog prvaka.

“Radi se o zahtjevnom projektu, jer u sportu je najteže ostati na vrhu. Mi već godinama to uspjevamo i opstajemo. Od 1997. godine osvojili smo 18 medalja. Na svjetskim prvenstvima izborili smo tri zlata, srebro i bronzu, na evropskim prvenstvima osam zlata i bronzu, a na paraolimpijskim igrama po dva zlata i srebra. To su fascinantni rezultati, svjetsko smo čudo, koje se obnavlja”, kazao je Zubović.

On je naglasio da su svi ovi uspjesi rezultat kvalitetnog i napornog rada u 30 klubova u kojima trenira više od 600 odbojkaša.

Pod vodstvom selektora Mirze Hrustemovića najuspješniji bh. sportski kolektiv u pohodu na novu titulu već je obavio prvi dio priprema, a preostale dvije faze sedmodnevnih priprema planirane su u Međugorju i Holandiji.

“U Međugorju ćemo se pripremati od 11. do 18. septembra, zajedno sa reprezentacijom Ukrajine, koja je naš gost već nekoliko dana. Treće, završne pripreme bit će održane u Holandiji, od 22. do 29. septembra, a s reprezentacijom domaćina svakodnevno ćemo igrati kontrolne susrete”, kazao je Hrustemović, koji je izrazio zadovoljstvo formom i zalaganjem svih igrača tokom prve faze priprema.

Jedan od naših najiskusnijih igrača Dževad Hamzić, koji boje reprezentacije BiH brani još od 1998. godine, naglasio je da su svi igrači spremni i motivirani da osvoje novo zlato.

“Navikli smo javnost da obećamo novo zlato, iako će konkurencija na prvenstvu ovog puta biti izuzetno jaka. Našim glavnim konkurentima, Rusiji, Holandiji, Ukrajini i domaćinu Njemačkoj to će biti posljednja prilika da izbore nastup na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru”; kazao je Hamzić.

Na EP će nastupiti 12 ekipa podijeljenih u tri grupe. Reprezentacija BIH igrat će u B – grupi s ekipama Holandije, Srbije i Mađarske, u A-grupi su Njemačka, Poljska, Hrvatska i Italija, a u C-grupi Rusija, Ukrajina, Latvija i Azerbejdžan.

Uvodni susret na EP odbojkaši BiH igraju 2. oktobra protiv Mađarske, zatim Holandije, 3. oktobra, a prvu fazu takmičenja završavaju susretom protiv Srbije, 4. oktobra. Finalni susret na programu je 8. oktobra.

Na spisku selektora Hrustemovića nalazi se 17 igrača:

Sabahudin Delalić (kapiten), Dževad Hamzić, Asim Medić, Safet Alibašić, Beniz Kadrić, Ermin Jusufović, Muhamed Kapetanović, Nizam Čančar, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Mirzet Duran, Adnan Kešmer, Edin Džino, Armin Šehić, Jasmin Brkić, Adin Likić i Damir Grbić.

SSO BIH