Imali smo jednu želju – zabiti nekome gol! Zabili smo tri…

Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine premijerni nastup na Svjetskom hokejaškom prvenstvu treće divizije okončala je uz šest poraza iz jednakog broja nastupa. Zmajevi su se lavovski borili, ali više od toga u uvjetima kakvi jesu, jednostavno se nije moglo.Naš tim bio je jedini na ovom prvenstvu koji je prvi zvanični meč odigrao bez ijednog pripremnog, barem onog revijalnog. Nisu igrali jer nisu imali gdje.

Bosna i Hercegovina i dalje ne posjeduje ledenu dvoranu, naši hokejaši trenirali su u teretani, ni sami ne znajući šta ih u Turskoj očekuje. Imali su jednu želju – zabiti nekome gol. Zabili su tri.U situacijama u kojima ”normalan hokejaš” razmišlja hoće li ići palicom, naši su se borili za svaki pak kao da je posljednji. Admir Pilav odigrao je tri utakmice nakon potresa mozga, kapitena Mirzeta Hodžića na Sarajevskom aerodromu dočekalo je vozilo hitne pomoći, jer je zadobio tešku povredu, također. Borili su se kao lavovi i ne možemo im ništa zamjeriti.Led na televizoruJer nastup u Izmiru i nije bio ništa više od nasušno potrebnog stjecanja iskustva.

Premda će neki reći da fraze o važnosti učešća ponavljaju gubitnici, ovaj put zaista nije bilo tako. Naš tim jedini je na planeti koji se bavi hokejom, a na ledu trenira samo skromna dva mjeseca.Kad se taj ”problemčić” riješi, tek onda ćemo imati pravo očekivati bilo šta.

Dotad nam jedino preostaje da se crvenimo, ne zbog primljenih golova već zbog činjenice da smo olimpijska zemlja samo na papiru, a led vidimo na televizoru.Ovaj put bilo je važno učestvovati i tako će biti svaki naredni put, sve dok ne ugledamo adekvatne uvjete za treniranje.

Dotad, što više putovati i učiti.Ideja postoji, govori se o otvaranju dvorane u općini Novi Grad.Kao što je dobro primijećeno na zvaničnoj stranici Međunarodne hokejaške federacije IIHF, ovo je prekretnica za BiH, a kontinuiran i strateški rad sa sadašnjim generacijama desetogodišnjaka donijet će puno bolje rezultate.Sve je, dakle, jasno. Volju imamo, dobre trenere i entuzijaste, također, a što je najvažnije, imamo Ledene Zmajeve koji su spremni krv svoju dati za pak – doslovno. Leda i samo leda. Ostalo će baš lako. Zar traže mnogo?

HS BIH