Bh. juniori borit će se za svjetsku titulu

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine do prije dvije godine, što zbog odliva najperspektivnijih igrača u druge selekcije, što zbog slabe potpore Saveza, nije previše obećavala niti privlačila preveliku pažnju.

To je, međutim, stvar prošlosti, a nakon senzacionalnog proboja u A-diviziju Evropskog prvenstva 2012. te izborenog opstanka prošle godine (oba puta pod vodstvom Nenada Markovića), bh. juniori dobili su još jedno veliko priznanje.

Kako nam je jučer potvrdio generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović, naša selekcija pozvana je da učestvuje na čuvenom turniru "Albert Švajcer" u njemačkom Manhajmu, koji važi i za neslužbeno prvenstvo svijeta za juniore (pravo nastupa imaju igrači rođeni 1996. godine i mlađi).

– Poziv smo, naravno, prihvatili. U ovom uzrastu teško da smo mogli dobiti veće priznanje za naš rad od poziva da igramo u konkurenciji košarkaških divova kao što su Francuska, Italija, Španija, Turska… Siguran sam da ćemo opravdati poziv i pokazati da BiH ima talente svjetskog nivoa – rekao je Mahmutović.

Planirano je da se turnir, koji organizira Košarkaški savez Njemačke, održi od 19. do 26. aprila uz učešće 16 reprezentacija.

Pored poziva koji je upućen Savezu BiH, organizatori su saopćili da su nastup, za sada, potvrdile selekcije Argentine, Kine, Njemačke, Francuske, Italije, Japana, Švedske, Srbije, Španije i Turske.

Našu selekciju trebao bi voditi doskorašnji trener sarajevske Bosne Dragoljub Vidačić, kojeg je Stručni savjet KSBiH predložio za selektora, a konačnu odluku uskoro će donijeti Upravni odbor.

Turnir u Manhajmu održava se još od 1958. godine. Na njemu su se kroz historiju predstavile i kasnije planetarne zvijezde, kao što su Medžik Džonson (Magic Johnson), Vins Karter (Vince Carter), Tim Dankan (Duncan), Dirk Novicki (Nowitzki), Toni Parker (Tony), Pau Gasol, Toni Kukoč, Dražen Petrović, Dino Rađa, Arvidas Sabonis (Arvydas), Hidajet Turkolu (Hidayet Turkoglu)…

Najviše titula (10) osvojili su Amerikanci. Dva puta su prvaci bili Italija i bivša Jugoslavija. Aktuelni prvak iz 2012. je Španija.

Avaz