Juniori protiv Južne Koreje na startu

Juniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine susretom protiv Južne Koreje u nedjelju otvara nastup na svjetskom prvenstvu za igrače do 21 godine, koje se od 14. do 28. jula održava u našoj zemlji. 

Ova utakmica bit će iskorištena i za ceremoniju svečanog  otvaranja takmičenja.

Na SP-u nastupit će 24 ekipe, koje će biti svrstane u četiri grupe. Grupna faza takmičenja igrat će se u dvoranama Zetra i KSC Skenderija ("Mirza Delibašić") u Sarajevu, Arena u Zenici, Gradskoj dvorani u Ljubuškom i dvorani Borik u Banjoj Luci.

Mladi rukometaši BiH svih pet utakmica grupne faze igrat će u sarajevskoj Zetri. Osim juniora BiH i Južne Koreje, u okviru C-grupe su još selekcije Konga, Slovenije, Argentine i Mađarske. 

Pod vodstvom selektora Zdenka Grbavca bh. juniori od septembra prošle godine dosad su imali osam okupljanja. U završnoj fazi  boravili su 14 dana na Vlašću, a zatim otputovali u Katar gdje su odigrali utakmice protiv Slovenije, Tunisa i Katara. Po povratku u zemlju nastavili su pripreme u Sarajevu gdje će ostati na okupu sve do 28. jula.
 
Po riječima generalnog sekretara Rukometnog saveza BiH Smaje Karačića, ambicije bh. juniora na ovom takmičenju su velike. 

– Imamo sjajnu generaciju mladih rukometaša, koju predvode Ivan Milas i Dejan Malinović, igrači koji su već branili boje naše A- reprezentacije. Očekujemo plasman u četvrtfinale ili polufinale, što bi bila kruna trogodišnjeg rada ove selekcije i selektora Grbavca – kazao je Karačić. 

Nakon prve faze takmičenja po četiri najbolje ekipe iz svake grupe idu u osminu finala, dok će po dvije najslabije razigravati za plasman od 16. do 24. mjesta (President's Cup).

Svi susreti od osmine finala do finala igrat će se u Zetri, a susreti za plasman od 16. do 24. mjesta igrati u Skenderiji. 

Raspored nastupa reprezentacije BiH na SP-u (C-grupa): 
14. jula (21.00 sat): 
BiH – Južna Koreja 
15. jula (21.00):
BiH – Mađarska
17. jula (21.00):
BiH – Slovenija 
18.jula (21.00):
BiH – Kongo   
20. jula (21.00):
BiH – Argentina  

Grupe SP-a: 
A-grupa (Banja Luka): 
Tunis, Francuska, Rusija, Danska, Angola, Srbija 
B-grupa (Ljubuški): 
Hrvatska, Njemačka, Švicarska, Katar, Holandija, Alžir 
C-grupa (Sarajevo): 
Kongo, Slovenija, BiH, Argentina, Južna Koreja, Mađarska 
D-grupa (Zenica): 
Španija, Švedska, Brazil, Egipat, Čile, Kuvajt.

FENA