Uskoro odluka: Ostaje li Sabit Hadžić selektor bh. tima?

Aktuelni kormilar ima ugovor na još godinu, ali će njegov status biti poznat nakon što se izjasni rukovodstvo Saveza, kaže potpredsjednik KSBiH Nihad Imamović

sabithadzic

Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine čekat će izvještaj Sabita Hadžića o nastupu na Evropskom prvenstvu u Litvaniji prije nego što odluči hoće li aktuelni selektor i ubuduće obavljati ovu funkciju, kaže potpredsjednik KSBiH Nihad Imamović.

Hadžić je u junu prošle godine imenovan na trenersku dužnost, pred start kvalifikacija za Eurobasket, u kojima nismo briljirali. No, zahvaljujući povećanju broja učesnika sa 16 na 24, ipak smo vidjeli Litvaniju.

Dobar rezultat

– Generalno, u Litvaniji je ostvaren dobar rezultat. Postigli smo dvije pobjede, koje su nas dovele nadomak drugog kruga. No, postoje druge nedoumice, prije svega finansijske prirode.

Moramo vidjeti je li Savez sposoban finansirati selektora, koji, objektivno, u narednom periodu neće imati previše aktivnosti, odnosno neće biti opterećen do narednog kvalifikacionog ciklusa za EP 2013. u Sloveniji – ističe Imamović.

Kao jedan od pokušaja stabiliziranja finansijske situacije, Imamović planira možda već na sutrašnjoj sjednici Upravnog odbora u Banjoj Luci iznijeti zanimljivu ideju.

Odgovornost klubovima

– Predložit ću da prioritet KSBiH budu reprezentativne selekcije, a da domaću ligu i sve što je vezano uz takmičenje preuzmu klubovi, odnosno da se formira udruženje ligaša.

Klubovi na neki način žele da diriguju takmičenjem pa neka sada preuzmu odgovornost, uključujući finansiranje. Neka sami određuju visinu kotizacije i na koji će način biti utrošena. Naravno, Savez bi pružio administrativnu podršku, ali bi prioritet KSBiH bio razvoj reprezentativne košarke – izjavio je Imamović.

Brojke

  • Hadžić: U 13 mečeva imao pet pobjeda
  • 13 utakmica vodio je Hadžić u kvalifikacijama i na EP-u
  • 5 pobjeda postigli smo pod vodstvom Hadžića
  • 8 poraza imala je naša selekcija u tom periodu

Stiže novi stranac?

Henri Domerkant (Henry Domercant) bio je među vodećim bh. igračima na Eurobasketu u Litvaniji, ali je moguće da su to bili njegovi posljednji nastupi u dresu BiH.

Savez će, vjerovatno, krenuti u potragu za novim naturaliziranim igračem koji bi debitirao naredne godine, u kvalifikacijama za EP 2013.

(Avaz)