BiH slavila u Zenici protiv Bjelorusije rezultatom 1:0

U osmoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Ukrajini i Poljskoj nogometna reprezentacija BiH pogotkom Misimovića u 87. minuti stigla je do pobjede od 1:0 nad Bjelorusijom.

alt

U sjajnoj atmosferi stadiona Bilino polje gosti su krenuli agresivno, ali im to nije donijelo ništa konkretno.

“Zmajevi“ su ozbiljno zaprijetili u 8. minuti. Sejad Salihović je pokušao iz slobodnjaka, ali je Zhevnov izbacio loptu u korner.

Edin Džeko je imao dobru priliku u 16. minuti. Sjajnu dubinsku loptu uputio je Papac, Mujdža je centrirao, ali je napadač Manchester Cityja glavom prebacio gol.

Trubilo izbio loptu sa gol-crte i spasio siguran pogodak

Tri minute kasnije Ibričić je iz voleja pokušao pogoditi mrežu Bjelorusije, ali je bio neprecizan. Treba istaći da su gosti igrali dosta disciplinovano, a izvanrednu priliku su imali u 32. minuti. Begović je krajnjim naporom odbranio udarac Sitkova.

Dvije minute poslije Lakachov je dobio drugi žuti karton i morao je ranije u svlačionicu. Prilikom izlaska nekorektno je provocirao bh. navijače.

Naši su najbolju šansu propustili u 43. minuti. Štilić (koji je zamijenio Salihovića) je odlično ubacio iz kornera, Džeko je glavom dobro šutirao, a loptu je sa gol-crte izbio Trubilo. Prvo poluvrijeme završeno je nepopularnim rezultatom 0:0

“Zmajevi“ krenuli snažno u nastavku

Sušić je na poluvremenu napravio jednu izmjenu. Umjesto Pandže u igru je ušao Misimović. U tim trenucima na stopersku poziciju prekomandovan je Rahimić.

“Zmajevi“ su krenuli snažno u nastavku i u 47. minuti stvorili dobru šansu. Misimović je asistirao za Ibričića koji nije na najbolji način zahvatio loptu.

Četiri minute kasnije velika prilika za naše. Džeko probija po lijevoj strani, prebacuje za nekadašnjeg saigrača iz Wolfsburga Misimovića koji je loše šutirao.
U 65. minuti nova prilika. Misimović je napravio solo prodor, ali je ponovo bio neprecizan.

U 85. minuti Martynovich je dobio drugi žuti i automatski crveni karton nakon starta nad Džekom.

Bunker Bjelorusa konačno je probijen u 87. minuti.

Džeko je ostavio loptu za Misimovića koji sjajnim prizemnim udarcem poentira za 1:0. Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao. Ovim trijumfom naši su otvorili vrata plasmana u baraž.

“Igrali smo strpljivo. Drago mi je da sam postigao gol i pokazao da nisam zaboravio igrati nogomet”, izjavio je Misimović nakon utakmice.

Selektor Sušić je rekao da je utakmica bila psihološki teška, “a morali smo pobijediti. Na kraju smo uspjeli i svi smo sretni”, rekao je Sušić.

Rezultati grupe D kvalifikacija za evropsko nogometno prvenstvo 2012. u Poljskoj i Ukrajini:
Zenica: BiH – Bjelorusija 1:0
Luxembourg: Luksemburg – Albanija 2:1
Bukurešt: Rumunija – Francuska 0:0

Tabela:
1. Francuska 8 5 2 1 11:3 17
2. BiH 8 5 1 2 11:7 16
3. Rumunija 8 3 3 2 10:6 12
4. Bjelorusija 9 3 3 3 6:5 12
5. Albanija 8 2 2 4 6:10 8
6. Luksemburg 9 1 1 7 3:16 4

Preostali mečevi:
– 7. oktobra: BiH – Luksemburg, Rumunija – Bjelorusija, Francuska – Albanija
– 11. oktobra: Albanija – Rumunija, Francuska – BiH.

(Sarajevo-x.com)