Nije vrijeme za skidanje glava, Sušić je želio pobjedu

Odgovornost na igračima * Zašto smo poklekli * – Previše je sporih igrača u našoj postavi. Kako ćeš sa takvim profilom igrača napraviti pritisak, ući u borbu. Rumuni nisu ništa specijalno odigrali – kazao je Osim

alt

Iako su neki priželjkivali, pa i otvoreno zagovaraju, i rade na smjeni Safeta Sušića,do promjene na klupi naše fudbalske reprezentacije neće doći. Barem ne u skorije vrijeme. Safet Sušić će sigurno odraditi meč sa Albanijom, a šta će se dešavati do septembra i nastavka kvalifikacija pokazat će vrijeme.

Poznati po automobilima

Možda bi Sušić već nakon Bukurešta, a po scenariju nekih oko reprezentacije, bio smijenjen da nije Ivice Osima. Predsjednik Komiteta za normalizaciju, kao što se i moglo pretpostaviti u selektoru ne vidi krivca za debakl.

– Nije selektor igrao. Promijenili smo toliko selektora, pa ništa nije bilo bolje – kazao je Osim novinaru «Sana», koji je sa proslavljenim stručnjakom gledao prenos iz Bukurešta.

Koliko god prema selektoru bio očinski raspoložen, ipak je otkrio zašto smo pali.

Previše je sporih igrača u našoj postavi. Kako ćeš sa takvim profilom igrača napraviti pritisak, ući u borbu. Rumuni nisu ništa specijalno odigrali. Bolje su se postavili, bili discipliniraniji, više željelji igru.

Samo su iskoristili ono što smo im pružili.

Osim smatra da je utakmica izgubljena na sredini…

– Kada imate sporije igrače u sredini, onda pati i odbrana i napad. Možeš imati jednog sporijeg, ali ne četvoricu, petoricu, što je previše.Vratio se popularni «Štraus» na igrače.

– Igrači su se malo digli. Malo previše. Nisam siguran da su oni baš tolike zvijezde kako se ih ovdje predstavlja. Raja ih više poznaje po tome kakve automobile voze, gdje imaju stanove, koliko zarađuju, gdje ljetuju.., nego po igri. Vidiš da većina nema kontinuitet igara ni u svojim klubovima. Nisu baš takve zvijezde kako ih vi novinari tretirate.

Kalkulacije sa kartonima

Nakon katastrofalnog poluvremena, ponadali smo se da u nastavku može biti bolje. Iskusni stručnjak već tada je shvatio da je utakmica izgubljena.

– Ne možeš u meč ući i kalkulisati sa kartonima. Rumuni su igrali slobodnije, u svaki duel su ulazili na ivici prekršaja. Nisu se štedili. Naši su bili sputani, a kad je tako, kad se kalkuliše teško ćeš dobiti svaki duel. Eto, nismo dobili kartone, ali smo zato primili tri gola.

Svjestan je Osim da se porazom narušila jedna dobra klima, koja je zavladala nakon ukidanja suspenzije, za što je najzaslužniji upravo on.

– Znate kako je bilo prije koji dan. Raja se s pravom nadala da igrači neće uprskati stvar. Eto, nemamo suspenziju, ali smo sabi sebi napravili belaj. Treba ostati hladne glave, sutra je nova utakmica. Pobjeda će barem malo ublažiti rane iz Bukurešta. Ništa još nije izgubljeno, još uvjek ima dosta bodova u igri. Ne treba nam loša atmosfera. Puno toga se u ovoj zemlji lošeg desilo u skorijoj prošlosti. I vi novinari možete pomoći. Situacija u Savezu nije dobra, ali takva nije od jučer niti je loša zbog poraza u Bukureštu, godinama se to taložilo. Safet bi bio najsretniji da smo pobjedili. Sutra je utakmica sa Albanijom, trebamo svi zajedno doprinijeti da protekne u finoj atmosferi, da ostvarimo pobjedu, a do meča sa Bjelorusijom imamo tri mjeseca. Bit će vremena za analize. Sad nije vrijeme sa skidanje glava – izjavio je za «San» Ivica Osim.

Petković i Raščić

I dok je većina članova Komiteta bila u Bukureštu, a Osim meč gledao iz kafića u Hrasnom, nakon utakmice, mnogi su davali svoje komentare, pravili analize, predlagali, sugerirali, prijetili….Naprimjer, Rodoljubu Petkoviću je najviše smetalo što nije imao signal tokom cijele utakmice.

– Bilo mi je neugodno kada su me prijatelji iz Hrvatske zvali da pitaju šta se to dešava. Em smo gubili, em nam se i slika gubila. Hasagić nas je spasio težeg poraza, a lično bih svake krivnje oslobodio kapitena Spahića. On je igrao pod velikim pritiskom. Samo on zna kako mu je bilo nakon smrtnog slučaja u porodici – podsjetio je Petković.

Muhidin Dino Raščić je također stao uz selektora, ali je otišao korak dalje.

– Znam ja da neki žele skinuti Sušića i sjesti na njegovu poziciju. Takvi su provaljeni. Mislili su da vladaju, ali će malo pričekati – poručio je Raščić.

(SAN)