Sjednicu IO NSBiH obilježile podjele i nerazum: Smrtna presuda bh. fudbalu!

Srpski i hrvatski članovi glasali protiv uvođenja jednog predsjednika

Bh. fudbal je na samrti! Jučerašnja sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH nije ponudila ni tračak optimizma da bismo mogli izbjeći UEFA-inu i FIFA-inu suspenziju nego je rezultirala potpunim krahom.

Članovi Odbora su se, u svom uobičajenom maniru, u raspravi o svakoj iole važnijoj tački dnevnog reda sve više dijelili pa tako nisu mogli pronaći jedinstven odgovor na pitanja treba li na sjednici Skupštine NSBiH 29. marta biti usvojen novi Statut NSBiH. Nisu zaključili ni kako se odrediti prema potpisivanju paralelnih ugovora o prodaji TV prava s agencijama “Kentaro” i “Sportfive”.

Gorući problem

Dok priča o TV pravima ipak može malo pričekati, Statut je trenutno gorući problem, jer on, sudeći prema onome što je jučer odlučila nerazumna 15-člana grobarska družba našeg fudbala, na zasjedanju Skupštine neće biti usvojen pa će nas FIFA i UEFA 31. marta automatski suspendirati.

U raspravi, više članova Odbora bilo je za to da se Statut ne usvoji u formi u kojoj to žele međunarodne asocijacije. Glasanjem je utvrđeno da više članova IO-a želi da NSBiH, suprotno FIFA-inom i UEFA-inom ultimatumu, nastavi funkcionirati s trojnim Predsjedništvom.

Podaci o tome koliko je, zapravo, članova glasalo za uvođenje jednog predsjednika, bili su različiti. Na službenoj internet-stranici NSBiH pisalo je da su četvorica digla ruku “za”, a mi smo došli do informacije da ih je, ustvari, bilo pet i da su svi redom Bošnjaci – Sulejman Čolaković, Muhidin Raščić, Mensud Bašić, Suad Salibašić i Mirsad Ibrišimbegović.

Ono što je mnogo važnije je da su oni, koliko god da ih je, manjina. A to znači samo jedno – kraj!

Bez zaključka

Članovi se nisu mogli složiti čak ni o tome hoće li će zasjedanje Skupštine uopće biti legitimno, jer se Odbor, prema UEFA-inom i FIFA-inom nalogu, nije jednoglasno izjasnio o sumnjama u vezi s legalnosti izbora delegata iz Sarajevskog, Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Kao i u slučaju usvajanja Statuta, opet nije bilo zaključka, jer su se članovi ponovo podijelili.

Dva federalna člana IO-a NSBiH bila su izričita u tvrdnjama da su delegati za Skupštinu Saveza izabrani legalno, sedam ih je bilo suprotnog mišljenja, dok ih je pet bilo suzdržano.

Sušićeve molbe

Članovima Odbora obratio se i selektor Safet Sušić, koji je u svoje, ali i u ime fudbalera, obećao da će reprezentacija BiH dati sve da 26. marta pobijedi Rumuniju te je naglasio da, u slučaju neuspjeha, neće tražiti alibi u prijetnji suspenzijom NSBiH. Tom prilikom selektor je članovima Odbora iznio nekoliko svojih zahtjeva.

– Od vas očekujem da nam omogućite da igramo i revanš protiv Rumunije – rekao je Sušić aludirajući na mogućnost suspenzije reprezentacije BiH iz kvalifikacija.

Isto tako, Sušić je zamolio članove Odbora da ne dovode u pitanje poziciju sekretara za reprezentativni nogomet Muniba Ušanovića, s kojim je, kako je rekao, ostvario odličnu saradnju te ga za vrijeme svog mandata u reprezentaciji želi uz sebe.

Selektori na čekanju

Članovi Izvršnog odbora odlučili su odmah na početku sjednice da odgode razgovore o drugim temama. Tako će izbor selektora svih reprezentacija BiH osim A, zatim reorganizacija Saveza, pravilnici… čekati neku novu priliku.

Slučaj “Kentaro”

Odbor je raspravljao i o spornim ugovorima o paralelnoj prodaji TV prava agencijama “Kentaro” i “Sportfive”. Obratio se i tadašnji generalni sekretar NSBiH Munib Ušanović, koji je, uz pokojnog Milana Jelića i Ilju Dominkovića, označen kao glavni krivac što je Savez došao u situaciju da se brani od tužbe “Kentara”, koji potražuje skoro pet miliona eura.

– Prvi ugovor, koji je potpisao tadašnji predsjednik Jelić, niko nikada nije vidio, ali mi imamo pismo koje potvrđuje da je NSBiH odbio ponudu “Kentara”. Osim toga, taj ugovor nije potpisao ni potpredsjednik Saveza, kao što to predviđa Statut NSBiH, niti predstavnik “Kentara”, pa se ne može uopće nazvati validnim. Da jeste, onda ne bismo potpisivali drugi ugovor sa “Sportfiveom”. “Kentaro” sada želi dokazati da je ugovor postojao, ali on nikada nije protokolisan niti je potpisan po Statutu NSBiH – rekao je Ušanović.

Iako je bilo mišljenja da bi kompletan slučaj trebala ispitati Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, Odbor je zaključio da će ponovo raspravljati o ovoj temi nakon što u Savez stigne pismo švicarskog advokatskog tima, koji zastupa NSBiH pred sudom u Cirihu.


(Avaz)