U Ameriku u punom sastavu

 

Konačno je svanulo i našim u Americi, dolaze im “zmajevi”, “ljiljani”, “Ćirini sinovi”, “ponos države” itd. Pape je na tekmu kontra Meksika pozvao fakat impozantan tim, svi su tu osim Jahića koji je valjda nešto lanuo u novinama pa ga je Pape poslao na hlađenje. Tu je opet i Nadarević koji je također zbog dugog jezika bio na hlađenju. Na spisku se našao i novopečeni junior Galatasaraja Misimović kojeg Hagi drži “na dnu zamrzivača”. Neprovjereni izvori tvrde da mu je Hagi neki dan otpjevao pjesmu Dine Merlina “Sa mnom si deset mlađi” aludirajući na Misketov status i treninge sa golobradim dječacima ovog turskog giganta.

Šalu na stranu, situacija u kojoj se Miske nalazi nije nimalo dobra kako za njega tako ni za repku pogotovo kada se uzme u obzir da je i Pjanić više posmatrač nego akter u Lyonu te da Ibričiću sezona neće početi do aprila. To nas čini pravo tankim na poziciji na kojoj smo do skoro bili najjači sto bi po nekoj logici trebalo otvoriti prostor u trupi mladom Stiliću jer bojim se da bi ukazivanje (još jedne) prilike Misimoviću koji igra utakmice svaka tri mjeseca u zadnjih pola godine moglo biti kobno protiv rumuna. Postoji tu i faktor želje za dokazivanjem, Miske sigurno sanja dan kada će rumunu Hagiju pokazati da je pogriješio sto ga drži van trupe, međutim u situaciji kada su nam tri boda super-bitna ne znam koliko je pametno oslanjati se na igrača koji trenira na svoju ruku.

Osim Misketa su tu i “Papetovi igrači”, Lulić, Mujdža, Bešić, Subašić i Vranješ, igrači koji su otkrovljenje ovih kvalifikacija. Bešić i Subašić vjerovatno nisu još kvalitet za repku ali smatram da je Pape skroz ispravno postupio što ih je pozvao jeri ipak je prijateljska tekma u pitanju a njima će dobro doci druženje sa Spahićem, Džekom, Ibiševićem i drugim relativno velikim imenima u evropskom nogometu.

Na kraju, šta očekivati od tekme sa Meksikom? Na terenu bi se trebalo pokazati dobro zalaganje i i solidna igra barem prvih 60 minuta, poslije će izmjene da učine svoje i da umrtve tempo. Nadam se da ćemo zaigrati hrabro baš onako kako smo započeli protiv Albanije u Tirani sa visokim presingom i otimanjem lopti u što ranijoj fazi.

Na tribinama će biti veliki broj naših ljudi ali i meksikanaca, nadam se da će i jedni i drugi otići kuci zadovoljni igrom a naši i rezultatom. Put Amerike ce vjerovatno i Munib i kompanija, na taj kontinent još nisu nosa pomolili pa vakat je da vide i to čudo. Sreća im je pa tamo nema luksemburških huligana, mogu mirno šetati ulicama Atlante, glavnog grada države Georgia koji nemalo podsjeća na naš glavni grad sa svojih 24% stanovnika koji žive ispod egzistencionalnog minimuma. Atlanta je također i grad Coca-Cole (apotekar John Pemberton je greškom “izmislio” Coca-Colu 8. maja 1886.) mada, ubjeđen sam, ima tamo i viskija što će sigurno obradovati bratiju iz saveza jer ipak, koliko god su lux-huligani toliko je i Cola štetna za zube…

 

BHF PRESS