Bivši kapiten reprezentacije otkazao EP: Ko ne želi igrati, nećemo ga moliti

Iznenadio nas je Hukićev potez, a Bajramović je i meni rekao da ne zna hoće li se odazvati, kaže generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović

Jasmin Hukić poručio je iz Ukrajine, gdje igra za Donjeck, da neće više nastupati za košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Razlog je slovensko državljanstvo, koje je dobio uz uvjet da se mora odreći našeg. Tako je stavljena tačka na njegovu reprezentativnu karijeru.

Ispostavilo se da je bivši kapiten bio u pravu kada nam je još u oktobru 2007.,  nakon baraža za Eurobasket u Španiji, rekao da više neće igrati za reprezentaciju iako je u međuvremenu čak i dolazio na pripreme. No, dres BiH nije više oblačio.

Nije tragedija

Problem s državljanstvom pojavio se još prošlog ljeta pa 31-godišnji Tuzlak nije stigao dalje od šireg spiska selektora Sabita Hadžića za kvalifikacije.

I pored toga, njegovo ime našlo se nedavno na širem spisku kandidata za završnicu Evropskog prvenstva u Litvaniji. Zbog toga smo generalnom sekretaru Košarkaškog saveza BiH Harunu Mahmutoviću postavili pitanje je li Hukić držao čelnike Saveza u zabludi ili se, pak, nadao da bi mogao zaobići proceduralne prepreke?

– Bili smo s Hukićem u kontaktu, ali očito, nismo imali potpune informacije pa je za nas ovakav rasplet ipak iznenađenje. No, od ovoga ne treba praviti tragediju. Hukić je dugo igrao za reprezentaciju, sada ima druge prioritete – kaže Mahmutović.

Generalni sekretar jednako je reagirao i na riječi aktuelnog bh. kapitena Kenana Bajramovića, koji je za naš list izjavio da još nije odlučio hoće li nastupiti na EP-u.

Loša poruka

– Bajramović je isto prenio i meni. Poseban komentar nemam izuzev da je moje mišljenje da igrače koji imaju dileme, ne trebamo ni tjerati ni moliti. Time šaljemo lošu poruku.

Kada nekoga lomiš i ganjaš, a on dođe i igra protiv svoje volje, ne radiš ništa pozitivno ni za reprezentaciju ni za igrača. Tu praksu moramo prekinuti. Siguran sam da će se naći dovoljno košarkaša koji su spremni da, bez uvjetovanja, obuku reprezentativni dres – ističe Mahmutović.

Hodžićeva 33 poena

Potencijalni bh. reprezentativac Adnan Hodžić pružio je briljantnu partiju u američkoj univerzitetskoj NCAA ligi.

U pobjedi Lipskomba nad Kembelom (92:81) bh. krilni centar imao je 33 poena, četiri manje od rekorda karijere, uz šest skokova. Njegov prosjek u ovosezonskih 17 mečeva iznosi 19,6 poena i 7,9 skokova.

Devet jakih provjera

Za razliku od ranijih reprezentativnih akcija, kada je većina stvari dogovarana u pet do 12, Mahmutović je već sada, znači skoro šest mjeseci prije okupljanja, blizu rješavanja najkrupnijih stavki, kao što su smještaj, oprema, pripremne utakmice…

– Ako od ekipe očekujemo dobar rezultat, moramo joj stvoriti dobre uvjete. Što se tiče kontrolnih mečeva, možemo računati na barem devet jakih provjera. U stalnom sam kontaktu sa selektorom i nakon žrijeba grupa za EP izvršit ćemo konačni izbor – kaže Mahmutović.


(Avaz)