Ni Finska nije daleko kad se nešto voli

Kvalifikacione utakmice za odlazak na SP u rukometu naša reprezentacija je odigrala 17-19. Januara 2010. Godine u Vaanti, gradiæu udaljenom 10- ak kilometara od Helsinkija. Naši reprezentativci su odigrali svoje meèeve u petak sa Finskom, u subotu sa Velikom Britanijom i u nedjelju sa Rumunima.
BHF-u je ovo bilo prvo gostovanje u 2010. godini. 30-ak BHFanaticosa je i ovog puta vjerno bodrilo naše Ljiljane u borbi za plasma na SP.

 

Petak:

Prva grupa od 20-ak BHFanatica sti¾e do dvorane u Vaanti 5 minuta prije poèetka utakmice sa Fincima. Kaèimo zastave i polako formiramo kop, kojem se pridru¾uju i naši zemljaci iz Finske. Do 53. minute navijamo solidno. Ne štede se ni grla ni dlanovi. U 53. minuti utakmice pridru¾uje nam se ekipa iz Švedske i na tribinama nastaje haos. Razmotava se trans “Kraljice Bosno…”  a dvoranom odjekuje Hajmo na noge i I šakama i srcima. Forcanje ne staje do kraja utakmice. Fince dobijamo sa dva gola razlike i kreæemo sa prvom pobjedom u kvalifikacije. Na kraju utakmice naši Ljiljani dolaze do naše tribune i zahvaljuju nam se na podršci, te sa nama zajedno pjevaju Hajmo na noge.

U gradu nismo imali ekscesa sa lokalnim Ultras Jokerit (Helsinki Ultras – prate hokej).

 

 

 
Subota:

Na utakmici protiv V.Britanije na tribini ponovo se okuplja ista ekipa. Kop je formiran od nekih 30-ak ljudi i navijanje kreæe uz pratnju bubnja. Na poèetku tekme, poslije otpjevane naše himne Jedna si Jedina, podi¾emo parolu:
LJUBAV I ®ELJA SU KRILA ZA VELIKA DJELA.
Nastavak utakmice krasi igra naših rukometaša koji sa lakoæom gaze Britance sa 25 golova razlike. U našem kop-u maximalan štimung i zajebancija. Britanskom golmanu pjevamo “Blondie, blondie are you gay?” Rumune, koji su pratili ovaj susret prozivamo sa “Cigani, cigani!”
 
Sve u svemu, danas je bilo dosta zajebancije a navijanje je ipak solidno odradjeno.
 

 

Nedjelja:

 Noæ prije tekme sa Ruminima pridru¾uje nam se i naša ekipa iz BiH. U 15.00 sati kreæemo prema dvorani. Tekma sa Rumunima je za naše reprezentativce bila najva¾nija i direktno je odluèivala o prvom mjestu u grupi. Naši igraèi izlaze na parket u našim BHF-majicama, posebno štampanim za desetogodišjicu BHF-a. Pozdravljamo ih gromkim aplauzom i poèinjemo skandiranje njihovih imena. Poslije himni podi¾emo parolu:
10 GODINA PONOSA I ÈASTI
U isto vrijeme naš struèni štab i oficijalni spiker pozivaju voðu BHF-a, da doðe na teren i èestitaju nam 10 godina postojanja. Tom prigodom simbolièno nam je uruèen dres sa brojem 10.
Na našoj tribini nekih 50-60 Bosanaca i Hercegovaca i BHFanatica zajedno prave odliènu atmosferu. Navijanje ne prestaje cijelu utakmicu. Iako iscrpljeni od prijašnja dva meèa, kop ne posustaje. Uz ritam bubnja dvoranom se ori Ooo BHFanaticos, Nananana Volim te BiH.
Na¾alost u ovoj utakmici smo pora¾ani od objektivno jaèeg protivnika, reprezentacije Rumunije. Ni ovaj put se nismo uspjeli plasirati na SP. Nakon utakmice naši igraèi dolaze do naše tribune i zahvaljuju se na podršci, te sa nama zajedno pjevaju Hajmo na noge. 

 

 

Ni Finska nije daleko kad se nesto voli.
Budi ono sto jesi! – BHF – Semper Fidelis