Ante Aračić u dosadašnjoj karijeri više je pauzirao nego igrao

Image
 

Na¾alost, Miroslav Bla¾eviæ nije jedini koji je oduševljen "pojavom" Ante Araèiæa, stopera kojeg je selektor "otkrio" na malonogometnom turniru u Zadru. De¾urni kritièari, ne trudeæi se da u pomoæ pozovu statistiku, ¾ale što ovaj stoper nije ranije debitirao za bh. reprezentaciju. A, da su samo malo tragali po internetu, mogli su vidjeti da Araèiæ u proteklih pet sezona nije sakupio više od tridesetak zvaniènih nastupa. Zato što je najèešæe bio povrijeðen. Najviše je utakmica sakupio igrajuæi u Èeškoj. I baš kada je tra¾io novi klub, a bivši ga selektor ¾elio pozvati, Araèiæ se povrijedio. I debi je prolongiran.

 

Menad¾erski rukopis

 Ponovo je po istom scenariju, prepoznatljivim menad¾erskim rukopisom, Araèiæ u fokusu zanimanja. I to za de¾urne kritièare ništa nije sporno. Naprotiv. Zašto bi, recimo, bio sporan Damir Mirviæ, koji je u dvije godine u belgijskoj ligi sakupio više utakmica, negoli Araèiæ za proteklih pet godina. Zaboravljaju da je Mirviæ stoper, koji je uspješno igrao za mladu reprezentaciju… Selektorovim suflerima nije smetalo kada je preko noæi otkriven i doveden Sergej Jakireviæ, samo za historijsku utakmicu sa SCG na Marakani kako bi se prodao. Jakireviæa je proteklih godina bilo na desetine, koji su defilirali kroz nacionalni tim. Zašto Bla¾eviæa, njegovi sufleri, nisu podsjetili, o èemu mi kontinuirano pišemo, na iskusnog Vuleta Trivunoviæa, kapitena Himkija, koji je svoju igraèku klasu dokazao u Borcu, Sarajevu, mladoj reprezentaciju. Trivunoviæ je nastupao i za najbolju selekciju. Ili, zašto se, kao u sluèaju Araèiæa, ne bore za iskusne premijerligaške stopere, kakvi su Bojan Regoje i Kenan Èejvanoviæ, ili za najdarovitije defanzivce, poput Ognjena Vranješa i Tonija Šunjiæa…

 

Papac je naš favorit

Vrlo je neukusno i neprofesionalno prozivati druge, a svjesno ili ne ignorisati statistiku kandidata koje guraju odreðeni menad¾eri. Dakle, radi se o klasiènoj zamjeni teza. Selektor treba zvati one koji igraju u kontinuitetu, koji to formom zaslu¾e, kojima reprezentacija ne slu¾i kao poligon za promociju i prodaju. Statistika je u Araèiæevom sluèaju neumoljiva. Potpuno nam je svejedno, hoæe li Bla¾eviæ zvati beskompromisnog Nadareviæa, Trivunoviæa, Mirviæa, Èejvanoviæa, Topiæa, ili mlaðe Šunjiæa, Vranješa, Pand¾u… Va¾no je da igraju i da imaju kvalitet. Iskreno, najsretniji bi smo bili kada bi se Saša Papac vratio pod nacionalnu zastavu. Dakle, on je naš favorit! Zbog igraèkih i ljudskih kvaliteta!

 

Radman ¾eli kod Æire

Velimir Radman (25) iskusni golman Rijeke, koji vuèe bh. korijene izrazio je ¾elju da brani za bh. reprezentaciju. Radman se ovih dana dao u sakupljanje papirologije kako bi dobio bh. pasoš i tako ispunio i tehnièke uslove da brani za BiH. Naravno, ukoliko selektor smatra da posjeduje kvalitet. Dok je Kenana Hasagiæa, Bla¾eviæ mo¾e mirno spavati, makar Æiro tra¾i drugog golmana. Goran Brašniæ se pribli¾ava fudbalskoj penziji, a od mlaðih šansu èekaju; Denis Mujkiæ, Ibro Šehiæ, Jasmin Buriæ, Adis Nurkoviæ, Dejan Bandoviæ…

 

Menad¾eri uništavaju nogomet

De¾urni kritièari rijetko se bave "osjetljivijim" temama. Naprimjer, ne smeta ih što æe Bla¾eviæ i NSBiH poziv za novo okupljanje, treneru golmana slati, èak u Kinu. Zar nije logièno da Eso Ibrahimoviæ, napokon dobije šansu, ili da treneri golmana u Borcu, Širokom Brijegu, Zrinjskom, Èeliku, Slobodi.., dobiju šansu. Uostalom, Mirsad Dediæ, je prošao sve i svašta u periodu kada se stvarala reprezentacija. Zašto Dediæ, napokon ne bi dobio šansu da radi u reprezentaciji, èije je temelje i sam udarao. Ili Slobodan Karaliæ ili Zoran Soldo. Zašto ne pisati o menad¾erima i kvazi menad¾erima koji uništavaju bh. talente, kojima obeæavaju kule i gradove i guraju ih na stranputicu, na samom poèetku karijere. Takvi menad¾eri su došli glave brojnim selektorima, mlade, juniorske i A reprezentacije. Selektore nije boljela glava od novinara koji su ukazivali na naše igraèe po evropskim ligama, veæ od menad¾era, koji su, ne birajuæi cijenu, gurali svoje igraèe.

 

san.ba