Kodro mora zvati Pjaniæa i Tahiroviæa

ImageNakon odliènog starta, usporio je je Grenobl našeg Meše Ba¾dareviæa u novoj 2008. godini. Nakon što je krajem prošle najavio moguænost ulaska u elitni rang, ove godine Grenobl zauzima osrednje 7. mjesto na tabeli. Iako je optimista, premda je jednom uveo autsajdera Istres u elitni razred, sada je te¾ak put do cilja.

 

 

 

Va¾niji stadion

– Šta da ka¾em… Posljednju utakmicu dobili smo u gostima 18. januara protiv Reimsa 3:4. Nakon toga dva remija. Neæe nas pobjeda. Akobogda, oèekujem je u petak, kada nam dolazi Klermon – ka¾e legendarni bh. struènjak.

Evidentno je da kriza postoji, a Meša je pravda èinjenicom da klub ne ula¾e u nove igraèe. Pojaèanja su neophodna, jer je prvenstvo dugo, a konkurenti kvalitetni.

– Ovdje, u Grenoblu, prioritet je završiti izgradnju stadiona. Ali, objašnjavao sam vodeæim ljudima u klubu da stadion neæe pobjeðivati, to mogu samo igraèi. Kako sada stvari stoje, teško da mo¾emo u 1. ligu, ali neæemo odustati. Pa, nema teorije da potpišem kapitulaciju, uvijek sam se borio do kraja.

Zašto nije uzeo Bosanca

Ba¾dareviæ je ¾elio anga¾irati i jednog Bosanca.

– Tra¾io sam od Klod Puela, trener Lila, da mi posudi Emru Tahiroviæa. On je Sarajlija, ali je odrastao u Švedskoj. Ima 20 godina, ali u Lilu nije igrao, jer je malo prepotentan, svjestan je da æe biti veliki igraè. To je mo¾da i normalno. Ipak, nismo se dogovorili, Tahiroviæ je otišao u Cirih.

Meša poruèuje selektoru Kodri da pozove Tahiroviæa u reprezentaciju veæ za duel sa Makedonijom 26. marta u Zenici.

– ''Mali'' Emra je klasa veæ sada. Pitanje je samo da li æe se u Švicarskoj ''smiriti''. Visok je, dosta podsjeæa na Ibrahimoviæa. U Lilu mu nisu dali priliku prije Klajverta. Kodro bi ga trebao pozvati u reprezentaciju!

Nije samo Tahiroviæ, prema Ba¾dareviæu, potencijal za dr¾avni tim BiH.

– Pjaniæa stalno gledam i uvijek me iznova oduševi. Stvarno mi nije jasno, kako djeèak od 17 godina igra tako zrelo. Pa to je nevjerovatno. Ovdje ga puno cijene, tra¾e ga najveæi francuski klubovi. Miralem mo¾e birati hoæe li u PS®, Lion, Marsej, Bordo ili Lans. Èuo sam da ga je Kodro gledao. Mehi, kao dobrom prijatelju mogu poruèiti da ga mora, ali baš tako napiši, mora pozvati u reprezentaciju. Ne smijemo izgubiti još jednog dragulja. Francuzi bi platili da imaju jednog Pjaniæa, a mi se dvoumimo. Nadam se da se Kodro neæe naljutiti zbog ove izjave, ali jednostavno ¾elim da za reprezentaciju igraju oni najbolji – tvrdi Ba¾dareviæ.

Selektorska pozicija

Do kraja sezone ostaje u Grenoblu. Nakon toga nije siguran u kojem æe se pravcu razvijati njegova karijera.

– Bio sam jedan dan u Tunisu. Ponudili su mi mjesto selektora reprezentacije. Nisam prihvatio sada, jer imam ugovor s Grenoblom. Zovu me iz Katara, a postoje i kontakti sa jednim velikim belgijskim klubom. Vidjet æu… Na ljeto bih trebao znati dali æu ostati u Francuskoj, u Grenoblu, ili æu otiæi negdje drugo – kazao je Ba¾dareviæ.

Pustiæu Faruku ako bude trebalo

Bivši saigraèi Mehmed Ba¾dareviæ i Faruk Had¾ibegiæ pojavit æe se jedan nasuprot drugog 11. aprila kada se u prvenstvu sastaju Mešin Grenobl i Farukov Di¾on.

– Faruk je u teškoj situaciji. Ima solidnu ekipu, ali nije bio od poèetka sezone, tako da je sada vrlo teško izboriti opstanak. Di¾on se bori, Faruk je napravio dosta dobrih stvari. Ako bude trebalo, pustiæu ga da pobijedi kada se sretnemo – kazao je kroz smijeh Ba¾dareviæ.

san