Bez novih imena u kvalifikacije

ImageIako je u posljednjih desetak dana dobio dva negativna odgovora kada je u pitanju okupljanje rukometne reprezentacije BiH, selektor Halid Demiroviæ ne razmišlja o novim imenima.

 Naime, Srðan Trivund¾a i Edin Bašiæ zbog zdravstvenih problema neæe biti u situaciji da igraju januarske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, koje æe se 2009. godine odr¾aati u Hrvatskoj. Uz to odranije je poznato da Darka Martinoviæa neæe biti u bh. timu zbog loma ruke. Ipak, jedino novo ime, barem kako sada stvari stoje, biæe Bojan Skoko, pivot slovenaèkog Cimosa koji je poziv dobio prije desetak dana.

"Na lijevom krilu æemo imati Vukašina Stojanoviæa i Amira Èakiæa. Neæu pozivati alternative iako je Stojanoviæ dugo pauzirao, a Èakiæ je mlad. Meðutim, Stojanoviæ je u finišu sezone pokazao da dolazi u optimalnu formu i mislim da æe biti potpuno spreman za kvalifikacije. Èakiæ je mlad igraè, koji je u odnosu na prvi poziv u reprezentaciju pokazao veliki napredak i ozbiljnost", prièa Demiroviæ.

Sreæa u nesreæi je što æe umjesto povrijeðenog Martinoviæa selektor na raspolaganju imati Nikolu Maleševiæa, koji se potpuno oporavio od operacije slijepog crijeva i igra sve bolje za francuski Nim.

"Raduje dobra forma Maleševiæa i još bolja Branislava Obradoviæa. Nadam se da æe biti zdravi i da æemo moæi na njih raèunati. No, ukoliko nešto krene po zlu, a nadam se da neæe, tu su Edhem Siræo i Dejan Unèanin, koji su na dispoziciji. Na ostalim pozicijama nemamo problema, što me raduje", ka¾e selektor bh. rukometaša.

O protivnicima u kvalifikacionoj grupi Finskoj i Litvaniji ne zna se puno. No, selektor je uspio pogledati nekoliko utakmica Finaca, koji ga nisu impresionirali.

"Finska igra brz i moderan rukomet, ali mislim da su individualno dosta iza nas. Imamo bolje igraèe, koji takoðe mogu igrati brz rukomet, tako da smatram da s Fincima ne bismo smjeli imati problema. Litvanci u posljednje vrijeme nisu igrali utakmice, pa informacije koje imam o njima su uglavnom od prije godinu ili du¾e", zakljuèio je Demiroviæ, koji æe rukometnu reprezentaciju BiH okupiti 26. decemebra u Sarajevu.

Dva dana kasnije bh. tim otputovaæe u Švajcarsku gdje æe braniti pehar osvojen prošle godine na "Yellow" kupu. Protivnici æe im biti Tunis, Portugal i domaæin Švajcarska. Potom slijedi nastup na "Croatia-Slovenia" kupu od 4. do 6. januara 2008. i na red dolaze Finci 9. januara u Karji, èime æe BiH otvoriti kvalifikacije za SP. 

nezavisne