Kvalifikacije za SP 2019: Češka bolja od BiH u Skenderiji

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je sinoć poraz od Češke rezultatom 85:80 u okviru kvalifikacija za Mundobasket, čime je ostala gotovo u potpunosti bez šansi za plasman na ovo takmičenje.

Jasmin Repeša, selektor naše reprezentacije je u odnosu na utakmicu sa Finskom umjesto Darka Talića šansu dao Adiju Zahiragiću dok je u početnoj petorci napravio dvije promjene, pa su se tako od prve minute duela sa Česima na parketu dvorane Mirza Delibašić našli Jusuf Nurkić, Džanan Musa, Edin Atić, te Aleksandar Lazić i Elmedin Kikanović koji su utakmicu započeli umjesto Adina Vrabca i Milana Miloševića.

Česi su bolje otvorili utakmicu i od samog starta prve četvrtine vodili su glavnu riječ u ovom duelu, a u šestoj minuti Kriz je pogodio za tada maksimalnih plus šest, 14:8 nakon čega je uslijedio timeout Ronena Ginzburga što je iskoristio ponovo centar Češke Republike Martin Kriz koji je pogodio za tri poena i odveo goste na plus devet, 17:8. Do kraja prvog perioda konsolidovali smo svoje redove i najviše zahvaljujući Jusufu Nurkiću koji je postigao osam od naših preostalih deset poena i na pauzu smo otišli sa minus četiri, 18:22.

Nakon poena Muse na samom startu drugog perioda došli smo na minus dva, 20:22, a onda je uslijedila serija Češke od 10:3, pa su tako gosti poenima Schilba u 14. minuti susreta ponovo došli do plus devet, 32:23. Nakon toga na scenu je stupio centar Monaca Elmedin Kikanović koji je postigao sedam poena uz dva Almira Hasandića, pa smo tri minute pred kraj prvog poluvremena došli na minus tri, 32:35. Jusuf Nurkić je potom pogodio prvo, a promašio drugo slobodno bacanje, a najbolji na skoku je bio Amar Gegić koji je u 18. minuti donio našoj reprezentaciji prvo izjednačenje još od rezultata 7:7 iz treće minute kada je pogodio Atić. Već u sljedećem napadu Gegić je ukrao jednu loptu i krenuo da zakuca, ali je promašio, pa je propala šansa da naša reprezentacija dođe u prvo vodstvo na utakmici. Do kraja prvog dijela Bohacik je pogodio trojku, a na drugoj strani je uzvratio Atić, pa se na poluvrijeme otišlo pri rezultatu 38:37 u korist gostujuće reprezentacije.

Uzimajući u obzir kraj druge četvrtine i početak treće napravili smo seriju 7:0, a poenima Nurkića u uvodnim minutama drugog poluvremena došli smo u prvo vodstvo na utakmici, 39:38. Izjednačena košarka je viđena u nastavku treće četvrtine nakon čega je Blake Schilb zaigrao odlično i napravio sjajnu seriju od devet uzastopnih poena što je rezultiralo vodstvom gostujuće reprezentacije 55:50. Nakon toga Musa i Lazić pogađaju za tri poena i vraćaju prednost na našu stranu, a u posljednjoj minuti precizni su bili Milošević i Atić i doveli nas u vodstvo od tri poena, 60:57 da bi posljednji poen u ovom periodu igre postigao Hruban i u četvrtu četvrtinu se ušlo pri rezultatu 60:60.

Reprezentacija Češke Republike se u 34. minuti utakmice prvenstveno zahvaljujući Satoranskom odvojila na plus šest, bilo je 70:64 nakon čega je uslijedio timeout našeg selektora Repeše. Gosti su uspješno privodili meč kraju, vodili su tri minute do kraja susreta sa 75:68 i činilo se da će meč riješiti bez problema u svoju korist. Ljutiti Jasmin Repeša tražio je timeout, a uspio je pobuditi inat kod naših igrača, koji su sjajno ušli u završnicu susreta. Ključna figura bio je Jusuf Nurkić, koji je u oba pravca bio besprijekoran. Dva napada Čeha je zaustavio, a u ofanzivi je pogodio uz slobodno bacanje za 75:74, samo jedan poen prednosti za Čehe.

Musa krade loptu, kreće u napad za vodstvo, no na kraju sudije dosuđuju faul Jusufa Nurkića u napadu. Česi pogađaju preko Kriza i stižu na tri poena prednosti. Musa ne pogađa trojku za poravnanje, Česi ponovo pogađaju i već su na zdravih plus pet u posljednjoj minuti susreta.

Trojku pogađa Edin Atić i ponovo vraća neizvjesnost u utakmicu, no Česi realizuju još jedan napad, a potom je Elmedin Kikanović promašio oba slobodna bacanja. 22 sekunde do kraja meča, Češka je bila na plus šest, a Repeša je tražio novi timeout. 15 sekundi do kraja meča, Kikanović nas vraća na minus tri nakon što pogađa pod faulom i realizuje slobodno bacanje.

Česi ipak realizuju svoj naredni napad, a potom se uspješno brane i meč je okončan rezultatom 85:80 za goste, koji su sada poravnati sa Francuskom, dok je naš tim posljednji na tabeli.

Statistički učinak naših košarkaša u utakmici sa Češkom

Jasmin Repeša, selektor Bosne i Hercegovine, nakon susreta čestitao je svojim igračima na pristupu i želji tokom susreta protiv Češke.

– Prije svega, hvala našim navijačima koji su došli da nas podrže danas u ovoj utakmici. Čestitke mojoj ekipi na pristupu i želji koju su pokazali da pobijede u ovoj utakmici. Igrači su pokazali želju od samog starta priprema, ali smo u nastavku pravili veliki broj grešaka sa kojim smo dopustili da selekcija Češke pobijedi. Žao mi je zbog ovoga, mislim da smo zaslužili mnogo više, ovaj tim ima veliku budućnost i naš fokus je na sljedećem velikom takmičenju, rekao je Repeša, te zatim dodao:

– Kada se igra na ovako visokom nivou, ne smije se dozvoliti da lagano uđu u taj prvi šut i da dobiju na samopouzdanju. Mislim da su momci zaslužili svaki aplauz i sve čestitke na onome kako su trenirali i kako su igrali. Govorim prije svega o njihovoj želji i volji. Nije realno očekivati da neko da neke drugačije partije, žao mi je što nismo imali još kojeg igrača u rotaciji, nismo došli do laganih poena kroz rotaciju.

Da li će Repeša ostati na selektorskoj klupi?

– Upao sam dan prije u selekciju igrača koju nisam određivao. Sve od Saveza što je bilo mogu uputiti pohvale, biće vremena, treba razgovarati. Ovo je projekat trenera Vujoševića koji nije mogao biti prisutan, moj minimum je da napraivm ono što sam napravio. Koliko znam, Duško ima ugovor sa Savezom, treba vidjeti šta će na kraju biti, ljudski sjesti i razgovarati, završio je Repeša.

 

Sport1.ba/BHF PRESS