U18: Poraz od Italije nakon dva produžetka, protiv Finske za opstanak u A diviziji

Juniorska muška košaraška reprezentacija BiH doživjela je večeras poraz od Italije u susretu za plasman od 9. do 16. mjesta na evropskom prvenstvu A divizije. Naš tim je poražen poslije dva produžetka rezultatom 98:96.

Nakon dosta loših partija naše juniorske selekcije u grupnoj fazi, večeras su izabranici Borisa Džidića pružili dosta dobar nastup protiv reprezentacije Italije, koja je prvu četvrtinu riješila u svoju korist sa sigurnih 23:16 i već tada se činilo, zadala našem timu težak zadatak pred nastavak meča.

Ipak, naš tim je zaigrao dosta bolje i stigao je do smanjenja prednosti Italijana na poluvremenu, a na odmor se otišlo pri rezultatu od 40:36 za Italiju. Da dobra druga četvrtina našeg tima nije bila slučajna potvrdila je treća u kojoj smo doslovno rasturili Italiju, te se u posljednji period igre ušlo sa vodstvom reprezentacije BiH rezultatom 59:50.

Međutim, nije tu bio kraj uzbuđenjima jer naši košarkaši nisu uspjeli tu prednost zadržati. Italija se uspjela vratiti u meč, poravnati, a potom je pri rezultatu 75:75 nekoliko sekundi do kraja oba slobodna bacanja promašio Federico Miaschi.

S druge strane, ni Vojin Ilić i Abdulah Kamerić nisu uspjeli pogoditi, pa je regularni tok meča okončan rezultatom 75:75.

Produžetak je donio dosta drame i vodstvo Bosne i Hercegovine rezultatom 83:81 samo 36 sekundi do kraja. Ipak, Federico Miaschi ovaj put pogađa dva slobodna bacanja, donosi Italijanima poravnanje, a potom se selekcija Italije uspješno brani i zahvaljujući greškama naših igrača 10 sekundi do kraja pogocima Palumba sa linije za slobodna bacanja dolazi od prednosti rezultatom 85:83. Ipak, Vojin Ilić donosi poravnanje našem timu i drugi produžetak.

Reprezentacija Italije uglavnom je imala vodstvo i u drugom produžetku, a pola minute do kraja ovog perioda igre, rezultat je glasio 96:94 u korist našeg protivnika, a do kraja meča je Italija zadržala prednost od dva poena i slavila je rezultatom 98:96.

Najefikasniji igrač u našim redovima bio je Vojin ilić sa 29 postignutih poena uz 6 skokova. Dvocifreni su bili još Abudlah Kamerića sa 22 poena i Haris Dedajić sa 18 poena.

Naš tim će sutra (subota) protiv Finske igrati meč za opstanak u A diviziji. Podsjećamo, sa Finicima su naši juniori odrigrali već jednu utakmicu u okviru grupne faze gdje su poraženi sa 86:68.

Utakmica je na rasporedu od 15:15 sati.

Sport1.ba/BHF PRESS