Davis Cup: BiH se prvi put u historiji plasirala u play-off za ulazak u Svjetsku grupu!

Mirza Bašić pobijedio je Jozefa Kovalika i time donio teniskoj reprezentaciji BiH pobjedu nad Slovačkom i plasman u play-off za ulazak u Svjetsku grupu Davis Cupa, što je najveći uspjeh u historiji bh. tenisa!

Prvi set dobio je naš teniser u tie breaku u kojem Kovalik nije osvojio niti jedan poen, u drugom setu Slovak je bio bolji 6:2, te je meč nakon sat i po vremena igre ušao u treći set. Bio je to peti meč susreta, već treći za Mirzu Bašića, a prvi za odmornog Jozefa Kovalika! Uprkos umoru, Mirza je osvojio treći set sa 6:3.

Domaći tim na raspolaganju je imao čak šest igrača, te su napravili dvije izmjene – prva je bila dan prije početka susreta kada su prije žrijeba iskoristili mogućnost da zamijene ranije nominiranog Lukasa Lacka i u tim uvedu dubl igrača Igora Zelenaya, a za posljednji meč je kapiten Dominik Hrbaty odabrao Jozefa Kovalika koji se umjesto Norberta Gombosa suprotstavio našem Mirzi Bašiću.

Rezultati prethodno odigranih mečeva:
Norbert Gombos – Damir Džumhur 4:6, 1:6
Martin Kližan – Mirza Bašić 7:6(5), 6:1
Igor Zelenay, Andrej Martin – Tomislav Brkić, Mirza Bašić 2:6, 4:6
Martin Kližan – Damir Džumhur 6:3, 7:6(3)

U prvoj grupi zone Europa/Afrika igrala su se još tri susreta: Češka je savladala Izrael sa 3:1, isti rezultat bio je u meču Austrija – Rusija, a selekcije Švedske i Portugala odigrale su 3:2.

Play-off je na rasporedu 14. i 15. septembra, a tačan raspored bit će utvrđen naknadno.

TS BIH