U-17 (žene): Remi sa Turskom u posljednjoj utakmici elitnog kruga kvalifikacija

Ženska kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine je danas u Ugljeviku remizirala sa Turskom sa 2:2 u susretu trećeg kola grupe 6 elitnog kruga kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Već u 2’ BiH dolazi do prednosti. Fadila Mujkić je iskoristila nesporazum golmanice Simge Cam sa odbrambenim igračicama svoje ekipe, oduzela loptu i pogodila mrežu za 1:0.

Prednost je udvostručila Đula Velagić u 18’ preciznim šutem sa dvadesetak metara.

Elma Husić je u 23’ šutirala iz slobodnog udarca, ali je Cam bila na visini zadatka. Na drugoj strani slično je pokušala Melike Ozturk, no nije bila precizna.

Prvu priliku u drugom poluvremenu su imale reprezentativke Turske u 60’. Mesude Alayont je proigrala Ozturk koja iz povoljne pozicije šutira pored gola. Andrea Gavrić je već u sljedećoj minuti imala dobar pokušaj sa distance, ali je lopta otišla pored gola.

U sudijskoj nadoknadi Turska izjednačuje rezultat. Prvo je Alayont u 81’ šutirala iskosa sa lijeve strane, Iman Šljivo je odbranila njen udarac, a na loptu je natrčala Ozturk i poslala je u mrežu. Tri minute poslije Ozturk iz slobodnog udarca pogađa za konačnih 2:2

Turska-Bosna i Hercegovina 2:2 (0:2)
Gradski stadion „Ugljevik“.
Sudija: Lizzy Van Der Helm (Holandija).
Sudije asistenti: Franca Overtoom (Holandija), Ieva Ramanauskiene (Litvanija).
4. sudija: Jurgita Mačikunyte (Litvanija).

Golovi: 0:1 Mujkić (2’), 0:2 Velagić (18’), 1:2 Ozturk (80'+1), 2:2 Ozturk (80'+4).

Žuti kartoni: Kuru, Icen (Turska), Zukić (BiH).

Turska: Simge Cam, Havane Dilbe, Dilan Yesim Taşkin, Busra Kuru, Elif Keskin (72. Rabiya Isgi), Melike Ozturk, Benan Altintas (41. Mesude Alayont), Ilayda Ekmekci, Didem Dulber, Sehriban Dulek (67. Berivan Icen), Ece Tekmen. Selektor: Necla Gungor Kıragasi.

BiH: Iman Šljivo, Ajla Zukić, Frančeska Šimić, Dušica Lukić, Lara Ganić, Đula Velagić, Sofija Krajšumović (41. Alma Krajnić), Sajra Fejzić (77. Matea Topalović), Elma Husić, Andrea Gavrić, Fadila Mujkić (65. Selma Hasić). Selektor: Ilija Lucić.

Selektor ženske „U-17“ reprezentacije Bosne i Hercegovine Ilija Lucić nije bio zadovoljan nakon utakmice sa Turskom gdje je naša selekcija u sudijskoj nadoknadi vremena primila dva gola.

 „Teško je kada ostanete bez bodova na ovakav način. Htjeli smo taktičkim izmjenama da sačuvamo rezultat, ali smo pogriješili i nešto se poremetilo u igri. Djevojke su na ovom turniru dale ono što mogu. U prvom poluvremenu smo igrali dobro, kasnije smo opet fizički pali. I iz ovoga moramo izvući pouke da se u budućnosti ne bi ponavljalo“, rekao je Lucić.

U drugom meču grupe Poljska je u Etno selu Stanišići pobijedila Austriju sa 2:1.

Prvo mjesto u grupi 6 elitne runde kvalifikacija je osvojila Poljska sa 9 bodova. Slijede je Austrija sa 4, Turska sa 2 i BiH sa jednim bodom.

N/FS BIH