Kvalifikacije za SP 2019: Pobjeda nad Belgijom u punoj Skenderiji

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u fenomenalnoj utakmici savladala selekciju Belgije rezultatom 72:70.

Vujošević je iznenađujuće utakmicu otvorio sa petorkom Gegić, Musa, Buza, Halilović i Stipanović, pa smo nakon tri minute imali prednost od šest poena razlike, bilo je 8:2 da bi se gosti trojkom Serrona vratili na minus tri, 8:5, a Belgijanci su u prvo vodstvo došli u sedmoj minuti susreta, bilo je 12:11 za njih. Na pauzu između dvije četvrtine se otišlo pri rezultatu 17:17.

U drugoj dionici viđena je izjednačena košarka, a naš tim je u 15. minuti poveo 24:21 da bi minutu kasnije preko Buze pogodili prvu trojku na meču za vodstvo 27:22. Do kraja je viđeno malo poena, pa se na odmor otišlo pri rezultatu 34:28. U prvom poluvremenu veliki problem nam je pravilo deset promašenih slobodnih bacanja, a uputili smo ukupno pet šuteva za tri poena od čega smo pogodili samo jedan. S druge strane Belgijanci su također bili loši u ova dva segmenta, pa nam je to i donijelo prednost nakon prvih 20 minuta.

Prve poene u drugom poluvremenu smo postigli preko Stipanovića, koji je bio naš najefikasniji košarkaš u prvom dijelu, a poveli smo sa 36:28. Nakon toga smo ušli u probleme sa prekršajima, jer smo napravili tri brza faula, a za to vrijeme Belgija je napravila seriju od 8:0 i ostavila nas četiri minute bez poena, te stigla do izjednačenja (36:36). Seriju Belgijanaca prekinuo je Gordić i poveli smo 38:36, ali vrlo brzo su gosti ponovo izjednačili, a selektor Vujošević je četiri minute i 33 sekunde do kraja treće dionice bio primoran da pozove minutu odmora. Nije tu bio kraj naše agonije. Džanan Musa bio je gotovo neprimjetan, Gordić je donekle imao ritam, a Stipanović nije mogao sam iznijeti teret. Belgijanci su vrlo brzo stigli i do vodstva, koje je minutu i 25 sekundi do kraja 3. dionice iznosila osam razlike (51:43). Do kraja prvog dijela Vrabac iz kontre pogađa za 45:51 uoči posljednje dionice.

Početkom 4. dionice probudio se Musa i postigao svih pet poena za naš tim u prva dva minuta, no Belgija je i dalje čuvala prednost. Nakon vodstva Belgije od 55:50, naš tim je napravio seriju od 9:4 i izjednačio na 59:59 i to pet minuta do kraja meča. Na dvije minute i 35 sekundi od kraja Belgija je povela sa 66:59, ali koševima Halilovića i Muse bh. tim se vraća na minus tri (63:66). Nakon toga uslijedila je serija od pet uzastopnih poena Nemanje Gordića, pa smo minutu prije kraja poveli sa 68:66. No, 40 sekundi do kraja rezultat je bio izjednačen (70:70), da bi onda tri sekunde prije kraja Gordić slobodnim bacanjima donio ključne poene našoj selekciji za pobjedu rezultatom 72:70.

Najefikasniji u selekciji BiH bili su Nemanja Gordić sa 17 te Andrija Stipanović i Džanan Musa sa po 16 poena, a kod Belgije Kventin Seron sa 19 i Retin Obasohan sa 16 poena.

Nakon pobjede naše reprezentacije, u trećem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine, nad Belgijom rezultatom 72:70 održana je press konferencija na kojoj su prisustvovali selektor Duško Vujošević i košarkaš Miralem Halilović.

Naš selektor je rekao da su nam povrede Milana Miloševića i Elmedina Kikanovića predstavljale veliki problem, ali da je sretan da smo došli do pobjede uprkos ne baš dobroj igri.

– Značaj ove utakmice je bio veoma veliki za obje ekipe. Imali smo tokom ovih kratkotrajnih priprema povredu Elmedina Kikanovića, a vjerovatno osnovni uzrok toga je ovaj prozor kojeg je FIBA napravila budući da on dolazi neposredno nakon Kupa. Belgija to nije osjetila. Konkretno Kikanović je imao četiri utakmice ili pet u jednoj sedmici tako da u ovom ritmu utakmica veće je iznenađenje da ostane neko zdrav nego da se povrijedi. U svakom slučaju i povrede Miloševića i Kikanovića su za nas bili dodatni problem, a moram da vam kažem da imam veliki respekt za reprezentaciju Belgije. To je ekipa koja je imala odlične utakmice pred Evropsko prvenstvo i na samom Eurobasketu, rekao je Vujošević i dodao:

– Početak utakmice je bio dosta dobar, kontrolisali smo igru i rezultat međutim drugo poluvrijeme pravili smo serije grešaka, povezivali greške, te smo jednog momenta došli do toga da je utakmica bila izgubljena, bilo je osam razlike za Belgiju. Potom su Gordić i Musa napravili seriju od po pet poena sa po jednom ukradenom loptom nakon čega smo se uspjeli vratiti u utakmicu. Napravili smo strašnu grešku na tri razlike kada smo na boku loše reagovali i ostavili njihovog igrača koji je uspio šutirati za tri poena i izjednačiti rezultat tako da mislim da je mnogo prostora za analizirati ovu utakmicu. Također trebamo biti sretni zbog pobjede koja je ostvarena uprkos ne baš najboljoj igri. Velika zahvalnost publici koja je došla u velikom broju da nas podrži, ali mora reprezentativni nivo da bude viši jer ne možemo da budemo smješteni u hotelu gdje nema grijanja. To povećava rizik i od povreda i od bolesti, ja dva dana imam temperaturu 38 što je izazvano takvim stanjem.

Rusija je veliki favorit u Permu u nedjelju od 15 sati.

– Mi da smo najkompletniji, Rusija je veliki favorit. Mi ne pravimo veliki put da bismo izgubili već idemo da odigramo što je najbolje. Milošević nije odradio nijedan trening jer nije mogao da radi, nije ništa izvodio.

Selektor je potom analizirao pojedinačno reprezentativce naše zemlje.

– Kada bi se morao neko pojedinačno istaći to je Halilović. Musa ima prostora da postane dobar igrač, ali dosta vode Miljackom treba da proteče da se to desi. Nadam se da će postati dobar igrač. Tim je pokazao da ima karakter. I meni se činilo da je utakmica izgubljena, ali momci su vjerovali. Vrabac je imao dobru epizodu, davao je angažovanje i doprinos. Ima pojedinaca koji misle da treba više da igraju, pa ne pokazuju maksimalno angažovanje. Vrlo je važno što se Buza, koji je jedan od najtalentovanijih bh. igrača vratio i priključio timu, te dobio želju i motivaciju da bude prisutan, nastavio je naš selektor i završio za kraj.

– Slabo smo odigrali treću četvrtinu. Vezali smo greške, greške koje smo pravili u napadu nismo popravljali u odbrani. Košarka je igra koja je teško predvidljiva, ali momci su pokazali neki karakter, vratiti se u utakmicu u izgubljenoj situaciji.

Halilović je rekao da je ovo ključna pobjeda za nas, te da idemo u Rusiju sa dobrim samopouzdanjem.

– Ovo je ključna pobjeda za nas koju smo ostvarili bez Kikanovića i Miloševića. Belgija je igrala veoma dobro protiv Rusije i Francuske, očekivali smo tešku utakmicu. Budući da nismo mogli računati na ovu dvojicu igrača ostali su morali iskočiti. Defanzivno smo odigrali dobru utakmicu, u napadu smo promašili nekoliko šuteva, a dvije minute prije kraja gubili smo sedam razlike, no nismo odustali. Navijači su nas vodili naprijed i došli smo do pobjede. Idemo u Rusiju sa dobrim samopouzdanjem, te se nadamo da rasterećeni možemo ostvariti pobjedu.

Sport1.ba/FENA/BHF PRESS