Kvalifikacije za SP 2018: BiH bolja od Gibraltara u Farou, Baždarević: ”Igrači su odradili posao profesionalno”

A reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je sinoć u Farou selekciju Gibraltara sa 4:0 u susretu VIII kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Dobre pokušaje sa distance imali su Kodro u 17’ i Višća u 19’, ali nisu bili precizni. U 21’ Kolašinac je prošao po lijevoj strani i odigrao povratnu loptu za Džeku koji šalje loptu pored gola.

Pokušao je i Jajalo u 30’, ali su defanzivci Gibraltara izblokirali taj šut. Isti igrač je šutirao sa distance i tri minute poslije, a lopta je ovaj put otišla preko gola.

Naš tim je do prednosti došao u 35’ kada je, nakon kornera Hadžića, kapiten Džeko bio najviši u skoku i glavom pogodio mrežu golmana Ibrahima.

Odličnu priliku imao je i Višća u 39’ kada je pokušao iskosa sa desne strane, ali je Ibrahim ovaj put bio na visini zadatka. Golman Gibraltara je u 42’ i 43’ zaustavio pokušaje Džeke i Lulića.

U finišu prvog poluvremena Višća je još jednom pokušao, ovaj put sa lijeve strane, a Ibrahim loptu šalje u korner. Nakon udarca iz ugla prvo je Džeko pogodio prečku, a u nastavku akcije Ibrahim ponovo odlično interveniše poslije udarca Cocalića.

Kodro je u 57’ šutirao nakon dodavanja Kolašinca, ali ga je defanzivac Gibraltara Mascarenhas-Olivero izblokirao.

Prednost bh. tima udvostručena je u 65’. Višća je centrirao sa desne strane, a Kodro je nadvisio defanzivce Gibraltara i glavom postigao svoj prvi gol u dresu reprezentacije BiH.

Kolašinac je u 78’ propustio dobru priliku kada je nakon greške gibraltarske odbrane stigao do lopte prije Ibrahima i glavom je poslao pored gola.

Treći pogodak postigao je Lulić u 83’ nakon ubačaja Milićevića iz slobodnog udarca.

Dvije minute poslije naši reprezentativci postižu i četvrti gol. Višća je izveo aut ka Džeki koji potiže svoj peti pogodak u ovim kvalifikacijama.

Nakon pobjede na Gibraltarom od 4:0 selektor A reprezentacije BiH Mehmed Baždarević je na press konferenciji izjavio:

„Zalaganjem sa zadovoljan protiv ekipe koja je dosta slabija od nas. Bilo je jako teško i misliti o ovoj utakmici nakon onog što nam se desilo na Kipru. Ipak, trebalo je pobijediti, igrači su odradili posao profesionalno i idemo dalje.“

Novinare je zanimalo zašto nije debitovao Jozo Šimunović:

„On se nije najbolje osjećao i nismo htjeli da rizikujemo. Šimunović će nastupati u Ligi prvaka, a u budućnosti možemo očekivati da bude u našoj reprezentaciji jedan od nosilaca igre. Nadam se da smo postupili dobro upravo zbog njega.“

Konkurent za drugo mjesto u grupi, selekcija Grčke poražena je od Belgije:

„Stvari su se večeras odvijale bolje po nas. Nažalost, tako nije bilo do sada u ovim kvalifikacijama. Nadam se da utakmica sa Kiprom neće ostaviti trag i da ćemo biti pravi protiv Belgije“, rekao je Baždarević.

Zadovoljan nakon utakmice sa Gibraltarom bio je Kenan Kodro koji se prvi put upisao u listu strijelaca u dresu sa državnim grbom.

„Sretan sam prije svega zbog pobjede koja nam je bila potrebna, ali i zbog prvog pogotka za reprezentaciju. Drago mi je i što sam počeo meč u prvoj postavi. U igri smo za plasman u baraž i dok ima nade, mi ćemo se boriti.“

U ostalim susretima grupe H Estonija je sa 1:0 pobijedila Kipar, dok je Belgija u Atini bila bolja od Grčke pobijedivši sa 2:1.

Bh. tim kvalifikacije nastavlja 7. oktobra kada će za protivnika imati selekciju Belgije.

N/FS BIH/BHF PRESS