Kvalifikacije za U-21 EURO 2019: Poraz od Rumunije u Zenici

U-21 reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas u Zenici od Rumunije sa 1:3 u svom trećem meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Gojak je u 6’ imao dobar pokušaj iz slobodnog udarca sa lijeve strane sa oko 25 metara, ali je lopta otišla preko gola. Slično je pokušao i Čivić dvije minute poslije sa desne strane terena, a ishod je bio isti.

Bh. tim je do prednosti došao u 24’. Demirović je prošao po lijevoj strani i ubacio loptu u šesnaesterac, a Nedelcu pogađa sopstvenu mrežu.

Još jednom je naša selekcija zaprijetila iz slobodnog udarca u 31’. Lončar je šutirao ali je dobro postavljeni Radu zaustavio njegov pokušaj.

Minutu poslije Rumunija izjednačuje rezultat. Puscas se najbolje snašao u kaznenom prostoru BiH i poslao loptu iza leđa Karačića.

Nedelcu je u 38’ šutirao sa distance, a Karačić izbacuje loptu u korner.

Puscas je u 53’ izašao sam ispred bh. golmana koji je pravovremenom reakcijom sačuvao svoju mrežu.

Coman je iz slobodnog udarca sa dvadesetak metara u 54’ pogodio za prednost gostujućeg sastava od 1:2.

Od 73’ reprezentacija BiH je igrala sa deset igrača jer je kapiten Memija dobio drugi žuti karton.

Najbolju šansu za izjednačenje imao je Gojak u 90’ nakon centaršuta Pece, ali je pogodio stativu. U sljedećem napadu pokušao je i Peco, a rumunski defanzivci su izblokirali njegov šut.

Konačnih 1:3 postavio je Man u 5’ sudijske nadoknade.

Bosna i Hercegovina-Rumunija 1:3 (1:1)
Trening centar NS/FS BiH, Zenica.
Sudija: Yuriy Mozharovskyy (Ukrajina).
Pomoćnici: Semen Shlonchak, Oleg Pluzhnyk (Ukrajina).
4. sudija: Sergiy Berezka (Ukrajina).

Golovi: 1:0 Nedelcu (24’-autogol), 1:1 Puscas (32’), 1:2 Coman (54’), 1:3 Man (90'+5).

Žuti kartoni: Memija, Mihojević, Gojak, Todorović (BiH), Nedelecearu, Dulca, Nedelcu, Coman (Rumunija).

Crveni karton: Memija 73’ (BiH).

BiH: Goran Karačić, Marijan Ćavar (76. Darko Todorović), Eldar Čivić, Marko Mihojević, Stjepan Radeljić, Kerim Memija, Amer Gojak, Mićo Kuzmanović (70. Nemanja Anđušić), Luka Menalo (63. Demir Peco), Ermedin Demirović, Stjepan Lončar. Selektor: Vinko Marinović.

Rumunija: Ionut Radu, Andrei Radu (71. Florin-Bogdan Stefan), Alexandru Pascanu, Ionut Nedelecearu, Cristian Manea, Marco Dulca (41. Florinel Coman), George Puscas, Ianis Hagi, Alexandru Cicaldau, Dragos Nedelcu, Ionut Costache (65. Dennis Man). Selektor: Daniel Isaila.

Nakon utakmice selektor Vinko Marinović je izjavio: „Bilo je i dobrih i loših strana danas. Rumuni su kaznili naše greške. Nakon crvenog kartona bilo je teško vratiti se u igru iako smo i nakon toga imali dvije dobre prilike. Moramo nastaviti da radimo kako bismo poboljšali igru jer nas očekuje još teških utakmicau ovim kvalifikacijama.“

Predstavnicima medija se obratio i selektor Rumunije Daniel Isaila: „Težak meč protiv ekipe sa dobrim, jakim i brzim igračima. Mogu biti zadovoljan utakmicom, ali vjerujem da će moji igrači biti sve bolji u nastavku kvalifikacija. Komana sam ostavio na klupi iz taktičkih razloga, kako bi kasnije unaprijedio našu igru jer nije bio u potpunosti spreman za 90 minuta.“

Mlada reprezentacija BiH će 5. septembra u 17:30 sati u Nikšiću odigrati prijateljsku utakmicu sa Crnom Gorom.

N/FS BIH