U-17: Remi i pobjeda protiv Azerbejdžana u Zenici

Kadetska reprezenzacija naše zemlje ove sedmice odigrala je dvije utakmice protiv vršnjaka iz Azerbejdžana u TC N/FS BIH u Zenici.

U prvom prijateljskom susretu odigranom u ponedjeljak (14. augusta) nije bilo pobjednika, završilo je 0:0.

Prvu priliku bh. tim je imao u 5’ kada je Stanić proigrao Mujića u kaznenom prostoru Azerbejdžana, ali je pokušaj krilnog igrača naše reprezentacije izblokiran. Stanić je u 20’ pokušao sa ivice šesnaesterca, a lopta je otišla preko gola.

Do kraja prvog dijela igre nije bilo prilika i rezultat se nije mijenjao.

Na otvaranju drugog poluvremena Mujić je imao odličnu priliku, ali je bio neprecizan sa oko 15 metara, dok je u 44’ Turanjanin pogodio stativu.

U 52’ Mujić je prošao po desnoj strani i ubacio za Turanjanina koji šalje loptu iznad prečke, a samo minutu poslije ni Šavija nije bio precizan kada je šutirao sa ivice kaznenog prostora.

Azerbejdžan je u 54’ imao priliku preko kapitena Valizadea koji glavom loptu šalje preko gola.

Bh. reprezentativci su u 64’ istrčali odličnu kontru kada se Šavija oslobodio čuvara i pokušao iskosa sa lijeve strane, sa desetak metara, no lopta je prošla pored stative.

Turanjanin je priliku imao i u 78’, ali je još jednom loptu poslao visoko iznad gola i ostalo je 0:0.

Bosna i Hercegovina-Azerbejdžan 0:0
Trening centar NS/FS BiH, Zenica.
Sudija: Azem Karić.
Sudije asistenti: Emir Delić, Igor Popović.
4. sudija: Vedad Berbić.

Žuti kartoni: Muminović, Jovičić (BiH), Baghirov (Azerbejdžan).

Bosna i Hercegovina: Luka Kačavenda, Asim Muratović, Dino Islamović, Dragan Matković, Stefan Rankić, Edin Mujić, Armin Šarić, Kristijan Stanić, Andrej Đokanović, Amar Spahić, Ivor Krešić. Igrali su još: Ajdin Hasić, Toni Anić, Nemanja Nikolić, Elvir Muminović, Stefan Šavija, Nikola Turanjanin, Dal Varešanović, Nikola Stanišić, Đorđe Jovičić, Amar Muslić. Selektor: Sakib Malkočević.

Azerbejdžan: Ayhan Arazli, Sarian Omarov, Javidan Rahimli, Murad Baghirov, Elnur Ibrahimov, Samir Gurbanov, Sabuhi Abdullazade, Ali Mursalov, Turan Valizade, Vusal Asgarov, Mahammad Maharramov. Igrali su još: Javid Aliyev, Jevhun Nuriyev, Rufat Abdullazade, Mehdi Tahirov, Asaf Aliyev, Abbas Abbasov, Ilkin Abiyev. Selektor: Mirbaghir Isayev.

U drugom prijateljskom susretu kadetskih selekcija BiH i Azerbejdžana pobijedio je bh. tim sa 2:1.

Reprezentacija BiH do prednosti dolazi u 4’. Mujić je odlično prošao po desnoj strani i ubacio loptu na peterac gdje se najbolje snašao Šavija i pogodio za 1:0.

Gosti su priliku za izjednačenje imali u 14’, ali je Dizdarević zaustavio šut kapitena Azerbejdžana Valizadea, dok je odbijenu loptu Maharramov poslao pored gola.

Prednost bh. tima udvostručena je u 17’. Turanjanin je kroz sredinu proigrao Šaviju koji snažnim šutem sa ivice šesnaesterca šalje loptu u mrežu.

Hasić je u 28’ izveo udarac iz ugla, a najviši u skoku bio je Turanjanin čiji šut golman Azerbejdžana izbacuje u korner.

U 2’ nastavka odličnu priliku je imao rezervista Šarić kada je krenuo sam ka protivničkom golu, ali je Arazli zaustavio njegov pokušaj. Pokušao je i Stanić u 46’ iskosa sa desne strane, ali je Arazli još jednom bio na visini zadatka.

Gosti u 60’ smanjuju prednost naše selekcije na 2:1, a strijelac je bio Valizade nakon asistencije Gurbanova.

Nakon dodavanja Đokanovića u 78’, Varešanović je pokušao sa oko 15 metara, ali je lopta otišla pored gola. To je bila i posljednja prilika na utakmici.

Bosna i Hercegovina-Azerbejdžan 2:1 (2:0)
Trening centar NS/FS BiH, Zenica.
Sudija: Armin Đulić.
Sudije asistenti: Zerin Bajrambašić, Damir Begić.
4. sudija: Din Pripoljac.

Golovi: 1:0 Šavija (4’), 2:0 Šavija (17’), 2:1 Valizade (60’).

Žuti kartoni: Spahić (BiH), R. Abdullazade (Azerbejdžan).

BiH: Belmin Dizdarević, Dino Islamović, Stefan Rankić, Edin Mujić, Ajdin Hasić, Nemanja Nikolić, Andrej Đokanović, Elvir Muminović, Amar Spahić, Stefan Šavija, Nikola Turanjanin. Igrali su još: Kristijan Stanić, Dragan Matković, Armin Šarić, Đorđe Jovičić, Dal Varešanović, Asim Muratović, Toni Anić, Amar Muslić, Nikola Stanišić, Ivor Krešić. Selektor: Sakib Malkočević.

Azerbejdžan: Ayhan Arazli, Murad Mammadov, Elnur Ibrahimov, Samir Gurbanov, Sabuhi Abdullazade, Ali Mursalov, Turan Valizade, Ilkin Aliyev, Mahammad Maharramov, Mehdi Tahirov, Khaval Muradov. Igrali su još: Javid Aliyev, Rufat Abdullazade, Asaf Aliyev, Jevhun Nuriyev. Selektor: Mirbaghir Isayev.

 

Nakon utakmice selektor Sakib Malkočević je izjavio: „Sada imamo jasniju sliku o igračima koje imamo na raspolaganju. U dvije utakmice smo isprobali 22 igrača. Današnja utakmica je bila bolja od prve, ali ima tu još dosta prostora za napredak. I Azerbejdžan se predstavio u dobrom svjetlu.“

Selektor o planovima za naredni period kaže: „Moraćemo da pojačamo konkurenciju u timu. Nadam se da ćemo na narednim okupljanjima imati i reprezentativce koji igraju u evropskim timovima, a koji nisu imali dopuštenje da nam se sada priključe jer ovi susreti nisu u UEFA terminu. Vjerujem da ćemo do početka kvalifikacija biti bolji. Imamo malo vremena, a mnogo posla i radićemo kako bismo što spremnije dočekli kvalifikacije.“

Bh. kadeti će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igrati protiv Makedonije, Slovačke i Moldavije od 2. do 8. oktobra. Domaćin kvalifikacionog turnira biće Makedonija.

N/FS BIH/BHF PRESS