OS BIH: Odustajanje od učešća na međunarodnim takmičenjima

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine je nakon reorganizacije i formiranja jedinstvenog Saveza naslijedio evidentirane i neevidentirane dugove u iznosu od cca 500.000 KM sa kamatama. Sa krajem 2016. godine OS BiH nije imao prispjelih neplaćenih finansijskih obaveza. Na taj način obezbjeđeno je normalno funkcionisanje i realizacija tekućih finansijskih obaveza u prva četiri mjeseca 2017. godine.

Od kraja aprila pa do avgusta u 2017. godini koncentrisane su sve međunarodne reprezentativne aktivnosti u Odbojkaškom savezu BiH. U navedenom periodu Savez nema nikakvih prihoda. Problem finansiranja OS BiH (ali i drugih sportskih strukovnih saveza) povezan je sa jednom apsurdnom situacijom, odnosno praksom u finansiranju sporta u Bosni i Hercegovini. Na osnovu te prakse 90% sredstava iz raznih grantova i donacija prispijeva u poslijednja četiri mjeseca, a poznato je da 90% troškova vezanih za nastup reprezentacija i drugih međunarodnih aktivnosti nastaje u prvih osam mjeseci. Taj nesklad je nepremostiv. Takva praksa ne postoji nigdje u Evropi. Savez u tom periodu ne može realizovati planirane aktivnosti.

Promjenjeni su odnosi. Dobavljači više ne tolerišu naknadna, odložena plaćanja. Firme i pojedinci koje su do sada davali pozajmice Odbojkaškom savezu BiH, da bi uspio prevazići ovaj nesklad u obezbjeđivanju finansijskih sredstava, više to nisu spremni.

Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija BiH učestvovala je u drugoj rundi kvalifiakcija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Prvi dio priprema obavljen je u Lukavcu i Kaknju u organizaciji Odbojkaškog saveza Federacije BiH – ukupno 9 dana. Drugi dio priprema obavljen je u Brčkom uz podršku Odbojkaškog saveza Republike Srpske i Vlade Brčko Distrikta – ukupno 10 dana. Nabavka opreme za reprezentaciju, avio-karte i drugi troškovi vezani za pripreme i nastup seniorki u Belgiji realizovani su pozajmicama od Odbojkaškog saveza Republike Srpske u iznosu od 20.000 KM.

Obzirom da ne postoje nikakve mogućnosti da se obezbjede sredstva za finansiranje međunarodnih aktivnosti OS BiH (nastup odbojkaških reprezentacija) za period maj – avgust 2017. godine, odlučeno je da se odustane od priprema i nastupa muške i ženske pionirske i muške kadetske odbojkaške reprezentacije u takmičenjima u organizaciji Balkanske odbojkaške asocijacije.

Prethodno se ne odnosi na učešće U18 muške i ženske ekipe odbojke na pijesku u kontinentalnom kupu odbojke na pijesku, jer bi na taj način OS BiH izgubio i podršku FIVB i CEV vezanu za realizaciju razvojnih projekata odbojke na pijesku u BiH, kao i na učešće ženske juniorske reprezentacije na BVA prvenstvu čiji je organizator Odbojkaški savez BiH (troškove priprema preuzeo je klub tehnički organizator, a drugih troškova nema).

Svjesni smo odgovornosti prema društvenoj i sportskoj javnosti, ali ne možemo preuzeti odgovornost za način finansiranja sportskih strukovnih saveza u BiH koji je mimo svih normi i standard u svijetu. U svim državama odluka o raspodjeli sredstava za sport donosi se najkasnije u februaru, tako da sportske organizacije, a posebno sportski savezi znaju kakvu su finansijsku podršku dobili. Na osnovu te podrške znaju šta im je činiti u pripremi projekata i odlučivanju o učešću u međunarodnim aktivnostima i kako obezbjeđivati preostali dio sredstava. Izuzev prošle godine u Bosni i Hercegovini novac se dodjeljuje na kraju godine.

Iskreno, žao nam je što će ove činjenice razočarati mlade odbojkaše i odbojkačice. Samo prema njima imamo odgovornost za novonastalu situaciju. Molimo ih da razumiju da nismo u mogućnosti promijeniti situaciju u kojoj postoji društvena nebriga za sport.

OS BIH